Mark Daems over Marieke – Addicted to life!

Marieke – Addicted to life ging in première op het Filmfestival van Oostende en is nu te zien in de zalen.

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag in 2008 besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven,
bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open, wordt ze nog wereldkampioene en haalt olympische medailles in Londen (2012) en Rio (2016). Marieke sterft op 22 oktober 2019, 11 jaar na haar euthanasie-aanvraag. Deze film volgt de atlete in haar 3 laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt.

De regie van deze bioscoopdocumentaire lag in de handen van de Amerikaanse Pola Rapaport, maar het is een Belgische productie van Associate Directors. De muziek is van zangeres en componiste Naima Joris. Mark Daems vertelde ons meer over het maakproces.

Associate Directors (Nelly & Nadine) is een onafhankelijk productiehuis, gevestigd in Antwerpen. De focus ligt op de productie en co-productie van auteursdocumentaires met een maatschappelijk en/of culturele meerwaarde voor een internationaal publiek. Hun films komen op belangrijke festivals (HotDocs, IDFA, Visions du réel, Berlinale,…) en op binnen- en buitenlandse zenders.

 

Marieke: Addicted to life is sinds 1 februari 2023 te zien in de bioscoop, bekijk hier de vertoningen in je buurt. Meer info over de film vind je hier.

Check Also

DavidLambert-Les-Tortues (1)

VIDEO: David Lambert nous parle des « Tortues »

Rencontre avec David Lambert qui nous parle de son nouveau film, Les Tortues, qui sort …