Een jaar dat veel goeds belooft voor de toekomst!

Na de pandemie was het voor vele bioscoopzalen bang afwachten of de normale gang van zaken zich zou herstellen. Tegen alle verwachtingen in werd 2022 een geruststellend jaar voor Palace. Hoewel de opkomst van het grote publiek en specifieke doelgroepen (scholen, verenigingen, etc.) onzeker was, waren de resultaten van het jaar grotendeels positief. In 2022 had de cinema Palace 146.675 bezoeken, 16.538 bezoeken voor schoolvoorstellingen, een verhoogde omzet en nieuwe projecten. Een jaar dat veel goeds belooft voor de toekomst.

Zodra de coronamaatregelen het toelieten, organiseerde Palace meer dan 200 voorstellingen met genodigden, 44 avant-premières, 7 festivals, 16 masterclasses, ontmoetingen, debatten, 9 35mm voorstellingen en nieuwe of familievoorstellingen.

 « Na de covid crisis, verplichte sluitingen, afstandsregels etc, verwachtten we het ergste. Uiteindelijk zijn we blij en trots dat 2022 een betere omzet boekt dan 2019, het referentiejaar vóór de pandemie. »  Eric Franssen, directeur van Palace.

Met 146.675 bezoekers in 2022 zagen we bij Palace een lichte daling van ongeveer 5% in bezoekersaantallen ten opzichte van 2019 (het pre-Covid referentiejaar). Voor schoolvoorstellingen noteerden we daarentegen een recordaantal van 16.538 inschrijvingen, de beste score sinds de opening van Palace in 2018 (13.847 in 2019).

2022 was ook het jaar waarin nieuwe projecten en partnerschappen, die tijdens de coronacrisis werden opgestart. Enkele voorbeelden zijn: de maandelijkse Masterclasses rond technische beroepen in de cinema, Club35 gewijd aan filmklassiekers, Be Curious met Belgische creaties, en Family Time met familiefilms. Wat partnerschappen betreft, brengt het maandelijkse programma Palace x TN de programmering van Théâtre National samen met die van de bioscoop. Er werden ook 13 avant-premières georganiseerd in het kader van de hosting van Cinefemme voorstellingen. Daarnaast werd in 2022 het partnerschap met Maison de Quartier hernieuwd en werd een gloednieuwe samenwerking met mediarte aangegaan.

In 2022 zagen we Sun Screens terugkeren; een tijdens de pandemie opgeschort zomerprogramma met 48 films gedurende 6 weken, waaronder reguliere releases, nieuwe releases, herhalingen en klassiekers. Het programma omvatte retrospectieven van Fassbinder en Ozu, memorabele vertoningen van The Rocky Horror Picture Show en Grease, en aandacht voor Scandinavische genrefilms.

« Het is onze taak om mensen in de beste omstandigheden te ontvangen en ze films aan te bieden in andere omstandigheden dan waarin ze die thuis kunnen zien« , legt Eric Franssen uit.

2022, een rijk jaar voor auteurscinema en Belgische cinema

In 2022 werden films uitgebracht die de kloof tussen verschillende doelgroepen wisten te overbruggen. Met respectievelijk 9.654 en 7.744 bezoekers trokken Ruben Ostlund’s Triangle of Sadness en Lukas Dhondt’s Close (beide nog steeds in onze zalen) nieuw publiek naar Palace, evenals Parasite en Jokerdestijds.  

Het was ook een rijk jaar voor de Belgische film, want van de top 10 met de meeste bezoekers zijn er 4 Belgische producties: Close, La nuit du 12, Tori et Lokita, Rien à Foutre.

  1. Triangle of Sadness – 9.713 bezoekers 

  2. Close – 8.017 bezoekers

  3. Compartment n°6 – 3.996 bezoekers

  4. Tori et Lokita – 3.503 bezoekers

  5. La Nuit du 12 – 3.356 bezoekers

  6. Decision to Leave – 3.284 bezoekers

  7. Rien à Foutre – 3.071 bezoekers

  8. The Worst Person in the World – 2.488 bezoekers

  9. Everything Everywhere All At Once – 2.307 bezoekers

  10. Drive My Car – 2.332 bezoekers

Cineville

In 2022 werd in Brussel de Cineville-pas gelanceerd, een abonnement voor onbeperkte toegang tot zeven arthousebioscopen: Palace, de Vendôme, de Cinéma Galeries, CineFlagey, l’Aventure, Le Nova en Cinematek. Eind 2022 zal Cineville 3000 abonnees hebben.

Waaraan mag Palace zich in 2023 nog verwachten ? 

Het artistieke programma belooft er een van hoge kwaliteit te zijn, met reeds aan het begin van het jaar film releases van grote regisseurs, zoals: The Fabelmans van Steven Spielberg (winnaar van twee Golden Globes voor beste regisseur en beste film), Tár van Todd Field (Golden Globes voor beste actrice voor Cate Blanchett), en The Whale van Darren Aronofsky. 

Voor de tweede keer wordt bij Palace een tentoonstelling van de Cinémathèque Française gehouden, deze keer gewijd aan de actrice Romy Schneider, van 24 maart tot 25 juni 2023. De tentoonstelling wordt vergezeld door een ambitieus filmprogramma.

De grootste uitdagingen liggen dan weer in de kosten waarmee Palace zal worden geconfronteerd en met name de stijgende energiekosten, de inflatie en de loonindexeringen.

Check Also

Découvrez le jury pro des « Young Talent Awards » 

L’attente des réalisateurs en herbe est presque terminée. Puisque c’est ce 14 décembre qu’à côté …