Bioscoopjournaal: Het Gala van De Ensors!

Op zaterdag 4 februari vond Het Gala van de Ensors weer plaats als afsluiter van Filmfestival Oostende. Er werden dit jaar 22 beeldjes uitgedeeld. De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Kawtar Ehlaloush en Erhan Demirci.

Close van Lukas Dhont was de grote winnaar van de avond en kon maar liefst zes beeldjes in de wacht slepen. De film kreeg een Ensor voor Beste Film, Beste Regie, Beste D.O.P., Beste Geluid, Beste Scenario en Beste Acteur. Voor die laatste was Eden Dambrine de jongste Ensorwinnaar van de avond. Angelo Tijssens & Lukas Dhont mochten samen op het podium komen om hun Ensor voor beste scenario te ontvangen.

 Zillion van Robin Pront was net als Close 14 keer genomineerd en kon daarvan 4 beeldjes verzilveren. Deze vielen in de categorie Beste Kostuum, Beste Montage, Beste Art Direction en Beste Acteur in een Ondersteunende Rol. Die laatste ging naar Matteo Simoni, voor zijn belichaming van Dennis Black Magic.

Een tweede Limburger die voor de eerste keer een Ensor wist te veroveren, was Joke Emmers. Zij won er eentje voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Serie), voor Billie vs Benjamin. Maaike Cafmeyer werd beloond met een Ensor voor haar rol van Chantal in de gelijknamige serie in de categorie Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Serie).

Naast Close en Zillion was Roomies ook populair met 5 Ensors, waaronder die voor Belofte van het Jaar voor Kato De Boeck en Flo Van Deuren.

De prijs voor Beste documentaire (Film) ging naar de makers van Onze Natuur, Beste Docu (Serie) ging naar Metissen van België. De Ensor voor beste kortfilm ging naar Sarah Lederman voor Licht. Tenslotte werden er ook tijdens FFO al enkele beeldjes verdeeld, waaronder die voor Lifetime Achievement voor acteur François Beukelaers en Beste Coproductie voor De Acht Bergen.

Alle winnaars op een rijtje vind je hier.

Check Also

Capsule #124: Retour sur les Magritte du Cinéma 2024

Retour en images sur la 13e Cérémonie des Magritte du Cinéma A LIRE AUSSI Dalva, …