‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa heeft wereldwijde verdeler

 

Global Screen heeft de wereldwijde rechten aangekocht op het aangrijpende drama ‘Zagros’, de recentste productie van  A Private View (‘Vincent’, ‘Aanrijding in Moscou’) en biedt momenteel de eerste langspeler van Sahim Omar Kalifa aan op de markt van het Filmfestival van Toronto aan filmdistributeurs van over de hele wereld.

Het verhaal. Terwijl Zagros, een jonge Koerd, zijn schapen aan het hoeden is in de bergen, wordt zijn vrouw Havin van ontrouw beschuldigd door haar schoonfamilie. In de cultuur waarin ze vertoeft, is zo’n beschuldiging zo goed als een doodstraf, en dus vlucht ze naar België met haar 9-jarige dochtertje Rayhan. Overtuigd van haar onschuld, gaat Zagros haar achterna om in het buitenland een nieuw leven met haar te beginnen. Maar dan komt zijn vader op bezoek en brengt hij zijn zoon aan het twijfelen : zou Havin hem werkelijk wel trouw gebleven zijn?

Halima Ilter vertolkt de rol van Havin en Zagros wordt gespeeld door Feyyaz Duman. En ook Maaike Neuville is in de film te zien.

“Een internationaal publiek en vooral fans van kwaliteits- en arthousedrama, zullen openstaan voor dit tragisch en ontroerend verhaal van een man en een vrouw die gevangen zitten in de culturele tradities van hun geboortestreek,” zegt  Julia Weber, directrice van de afdeling Theatrical Sales bij Global Screen. “Onze laatste samenwerking met A Private View was bij ‘Aanrijding in Moskou’ en die film won in 2008 drie prijzen in Cannes in de  Semaine de la Critique en was een commercieel succes.”

Producer Dries Phlypo beweert dat hij zelden zo aangegrepen werd tijdens het lezen van een scenario : “De kijker is constant aan de zijde van Zagros, terwijl hij verscheurd wordt door de liefde voor zijn vrouw en de trouw aan zijn familie en vooral aan zijn vader, aan wie hij alles verschuldigd is. We delen zijn wanhoop en ook de twijfels over de trouw van zijn vrouw : we willen ook weten of zij hem bedrogen heeft of niet.”

foto Nyk Dekeyser

Regisseur en coscenarist Sahim Omar Kalifa, een Belgische regisseur met Koerdische roots, maakt met ‘Zagros’ zijn langspeelfilmdebuut. Zijn drie kortfilms, ‘Land of the Heroes’, ‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’ scoorden geweldig goed op internationale festivals over de hele wereld. De twee laatste kortfilms haalden allebei de ‘shortlist’ voor de Oscars. Zijn co-scenarist is Jean-Claude Van Rijckeghem, die eerder al naam maakte met de scenario’s van  ‘Aanrijding in Moskou’, ‘Meisjes’, ‘Adem’ en ‘Brasserie Romantiek’. Samen met Dries Phlypo  is Van Rijckeghem ook producent van de film. Phlypo en Van Rijckeghem staan al jaren aan het hoofd van ‘A Private View’. Hun coproducenten zijn Viking Film (Nl) en Man’s Films Production (BE).

Het project kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Casa Kafka, Canvas, Telenet Stap, het media programma van de Europese Unie, het Filmfonds van de Franse Gemeenschap, het Nederlands Filmfonds en Eurimages.

Zie ook :

Sahim Omar Kalifa en zijn overpeinzingen bij de overgang

Sahim Omar Kalifa is klaar voor zijn eerste langspeler

Trailer ‘Bad Hunter’

Vijfde onderscheiding voor ‘Bad Hunter’

‘Baghdad Messi’ op de shortlist voor de Oscars

50ste internationale onderscheiding voor ‘Baghdad Messi’

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …