‘Zagros’ is enige Belgische film in officiële competitie Film Fest Gent

Afgelopen vrijdag maakte het Film Fest Gent de officiële internationale competitie van haar 44ste editie bekend. ‘Zagros’, het langspeelfilmdebuut van Sahim Omar Kalifa, is daarin de enige Belgische titel. De film gaat in Gent in wereldpremière.

Bekijk hier exclusief het eerste fragment van ‘Zagros’!

‘Zagros’ is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa. Sahims drie kortfilms – ‘Land of the Heroes’ (2010), ‘Baghdad Messi’ (2012) en ‘Bad Hunter’ (2014) – werden geselecteerd voor maar liefst 250 festivals en kaapten er in totaal 97 prijzen weg. Zowel ‘Baghdad Messi’ als ‘Bad Hunter’ haalden bovendien de shortlist van de Oscars.

‘Zagros’ is vanaf 15 november te zien in de Belgische zalen. Feyyaz Duman speelt de titelrol. Andere rollen zijn weggelegd voor Halima Ilter, Daria Hachem Mohamed Gulli, Brader Musiki, Suat Üsta, Elvan Köçer en Maaike Neuville. Het scenario werd geschreven door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem. Ruben Impens stond achter de camera. De montage gebeurde door Dorith Vinken, en Rutger Reinders componeerde de muziek.

De film vertelt het verhaal van Havin, de jonge vrouw van de Koerdische herder Zagros, die beschuldigt wordt van overspel. Ze vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen.
Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

‘Zagros’ is een productie van Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem voor productiehuis A Private View in coproductie met het Nederlandse productiehuis Viking Film en het Waalse Man’s Films Productions. Het project kon rekenen op steun van het VAF en werd bijkomend ondersteund door het economisch Fonds Screen Flanders. Met ook de steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Eurimages, het Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie, Casa Kafka Pictures, de Tax Shelter van de Belgische Overheid, het STAP programma van Telenet, en Canvas. Cinéart brengt de film vanaf 15 november in de Belgische bioscopen.

Zie ook : 

‘Charlie en Hannah gaan uit’ slotfilm

‘Blue Silence’ van Bülent Öztürk ook in Gent

Check Also

‘Julie Zwijgt’ naar Karlovy Vary!

‘Julie zwijgt’ van Leonardo van Dijl heeft een uitnodiging op zak voor de Horizons-sectie van …