Wim Willaert over 2013

Wim Willaert heeft lang moeten wachten eer hij in Vlaanderen als filmacteur ontdekt werd.  Want geboren op 19 maart 1967 en dus niet meer echt piep.  Maar met ‘Offline’ is het er toch van gekomen. Al hebben veel te veel mensen die prachtige film gemist.

Eigenlijk heeft hij eerder al enkele opmerkelijke films gedaan bij ons, maar ook ‘Ex-Drummer’ en ’22 Mei’ vonden niet het publiek die de films nochtans verdienden.  Aan de andere kant van de taalgrens kennen ze de man uit Nieuwpoort, die intussen al een eeuwigheid in Gent woont, al langer.  ‘Quand La Mer Monte’ van Yolande Moreau maakte hem een bekendheid Wim is de laatste tijd trouwens heel erg bezig.  Zowat iedere kortfilm waarin hij te zien is, valt in de prijzen.  Of het nu ‘Dura Lex’ is van Anke Blondé, ‘The Extraordinary Life of Rocky De Vlaeminck’ of het volledige oeuvre van Gilles Coulier – in wiens films (‘Ijsland’, ‘Paroles’ en ‘Mont Blanc’) hij altijd de hoofdrol speelt  – allemaal winnen ze prijzen.  Het zou een slogan kunnen zijn : ‘Doe het met Wim en u valt in de prijzen en dus met uw gat in de boter’.  Wim is ook wereldberoemd als de tweede Wim bij ‘De Dolfijntjes’, na Opbrouck die bij de beruchte West-Vlaamse band nog meer lawaai maakt.  Daar zingt hij niet alleen, maar is hij ook verantwoordelijk voor piano en accordeon.  En ook van ‘The Flat Earth Society’, de big band van Peter Vermeersch, maakt hij al jaren deel uit.  Geen wonder dus dat hij degene was die in ‘Red Sonja’ zulke geile Tura-imitaties neerzette.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Muziek maken voor de nieuwe film van Yolande Moreau. En een rock ’n roll rol in een langspeler van Stephane en Guillaume Malandrin (nvdr : de makers van ‘Ou est la Main de l’Homme sans Tête?)

2. Welke zijn de Belgische (en eventueel internationale) films waar u naar uitkijkt?

Ik kijk niet uit naar films, ik zie ze wel…

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Mourade Zeguendi, hou hem in de gaten! Sam Louwyck ook, en zeker als ze samen met mij op de lappen gaan!

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

In binnen en buitenland, ik zou het niet weten, maar er zullen er zeker zijn.  Een nieuwe klasse cinema-acteurs is opgestaan in België! Met een merci aan tax-shelter en ’t VAF en Leuven Kort en aan een nieuwe klasse regisseurs en aan rock’n roll goede crews op filmsets…En aan de filmfestivals van Gent, Oostende en Namen.  En de vele anderen.  Er gebeurt iets in de Belgische filmwereld.  We zijn eindelijk, wat film betreft, in communautair evenwicht……..

 

Bekijk ook :

Gesprek met Wim Willaert naar aanleiding van ‘Offline’

Keer terug naar de lijst

Check Also

Speciale Vermelding voor ‘Young Hearts’ op de Berlinale!

‘Young Hearts’, het speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, heeft op het Internationaal Filmfestival van Berlijn een …