’Waiting for August’ en ’Violet’ geselecteerd voor Karlovy Vary

KARLOVY VARY/BRUSSEL, 4 juni 2014. ‘Waiting for August’ van Teodora Mihai is geselecteerd voor de documentaire competitie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië. Ook ’Violet’, het speelfilmdebuut van Bas Devos, maakt er zijn opwachting; de film wordt voorgesteld in het Another View-programma dat een showcase is van films die getuigen van een ongewone artistieke aanpak. Het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary behoort tot de absolute top van festivals in Oost-Europa en loopt dit jaar van 4 tot 12 juli.

Teodora Mihai’s ‘Waiting for August’ is een van de 10 documentaire speelfilms die samen met zes kortfilms het documentaire competitieluik vormen in Karlovy Vary. De film vertelt het verhaal van Georgiana Halmac, een Roemeens tienermeisje van 15 die in een sociale woning aan de rand van Bacau woont. Wanneer de moeder van het gezin voor enkele maanden naar Italië trekt om er de kost te verdienen, is Georgiana verplicht om tijdelijk het roer over te nemen als gezinshoofd. Met de verantwoordelijkheid voor haar zes broers en zussen op de schouders, komt er abrupt een einde aan haar puberteit.

 

‘Waiting for August’ ging eind april in wereldpremière tijdens het Canadese documentairefestival Hot Docs, waar het meteen bekroond werd met de prijs voor beste internationale documentaire speelfilm. Tijdens dezelfde maand behaalde Mihai’s debuutfilm ook een speciale vermelding tijdens Visions du Réel in Zwitserland.

 

Ook filmmaker Bas Devos komt niet onbeslagen aan de startlijn in Karlovy Vary. De wereldpremière van zijn debuutfilm ’Violet’ was weggelegd voor het Generation 14plus programma van de Berlinale afgelopen februari, en nam er de Grote Prijs mee naar huis. In Karlovy Vary wordt de film vertoond binnen het programma Another view dat het publiek een selectie internationale producties voorschotelt die buiten de artistieke lijntjes kleuren.

’Violet’ is een visueel portret van het rouwproces van een tiener. Wanneer de 15-jarige Jesse getuige is van de gewelddadige en zinloze moord op zijn beste vriend, kijkt iedereen naar de jongen voor antwoorden. De blikken van de anderen en zijn onmacht antwoorden te geven, isoleren Jesse langzaamaan en bemoeilijken zijn zoektocht naar troost.

 

Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch produceerden ‘Waiting for August’ voor Clin d’Oeil Films (‘Houses With Small Windows’, ‘The Art of Becoming’), in coproductie met het Gentse productiehuis A Private View. Tomas Leyers van Minds Meet (’Lucifer’, ‘I’m the same I’m an other’, ‘Behind The Redwood Curtain’) is de producent van ’Violet’. De fotografie van de film was in handen van Nicolas Karakatsanis, met Dieter Diependaele als monteur.

 

Zowel ‘Waiting for August’ als ’Violet’ konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.

Zie ook :

’Waiting for August’ wint Hot Docs

’Violet’ wint in Berlijn

’Violet’ in het najaar in de Vlaamse zalen

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …