’Waiting for August’ beste documentaire in Karlovy Vary

KARLOVY VARY/BRUSSEL, 13 juli 2014. Teodora Ana Mihai’s lange documentaire ‘Waiting for August’ kaapte gisterenavond de Prijs voor Beste Documentaire weg op de 49ste editie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary (Tsjechië, 4-12 juli). Eerder dit jaar won de film al de Best International Feature Award op Hot Docs in Toronto en ontving hij een Speciale Vermelding op het festival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon. Bij ons is de film in oktober te zien op het Film Fest Gent.

photo : Film Servis Festival Karlovy Vary

‘Waiting for August’ is het debuut van de Roemeens-Vlaamse cineaste Teodora Ana Mihai. Samen met nog 15 andere lange documentaires werd de film in Karlovy Vary vertoond in de Internationale Competitie voor Documentaires. De beslissing van de jury, dit jaar bestaande uit scenarist Tomas Bojar, producente Philippa Kowarsky en regisseur en juryvoorzitter Oskar Alegria, was unaniem. Aan de prijs is 5.000 US Dollar (€3.750) verbonden.

In de film volgt Mihai de 15-jarige Georgiana Halmac die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt Georgiana ongewild gebombardeerd tot het nieuwe gezinshoofd. De verantwoordelijkheid en zorg voor haar broers en zussen maken daarmee abrupt een einde aan haar eigen puberteit.

‘Waiting for August’ toont aan de hand van intieme scènes uit het dagelijkse leven van Georgiana hoe fragiel het evenwicht in het gezin bij momenten wel niet is, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen de realiteit te lijf gaan.

De fotografie was in handen van Joachim Philippe, Michèle Hubinon verzorgde de montage. Karim Baggili en Ada Milea schreven de soundtrack van de film. Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch produceerden de documentaire voor Clin d’Oeil Films (‘Houses With Small Windows’, ‘The Art of Becoming’, ‘Silent Stories’), in coproductie met A Private View (‘Trouw met mij’, ’Adem’, ‘Aanrijding in Moscou’). Internationaal wordt de film vertegenwoordigd door de in Berlijn gevestigde sales agent Rise & Shine (‘Rêve Kakudji’, ‘The Brussels Business’). ‘Waiting for August’ kon rekenen op steun van het VAF.

EXTRA: In de Competitie voor Fictiefilms viel het Belgisch-Canadese ‘Je suis à toi’ van David Lambert in de prijzen. Voor zijn rol in de film ontving de Argentijn Nahuel Pérez Biscayart in Karlovy Vary de Prijs voor Beste Acteur.

Zie ook :

’Waiting for August’ wint op Hot Docs

’Waiting for August’ op Film Fest Gent

 

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …