Jan Bijvoet (‘Van Vlees en Bloed’) speelt de hoofdrol in de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Alex Van Warmerdam. Bijvoet speelt de rol van het personage naar wie de film genoemd is : ‘Camiel Borgman’. Wanneer hij in een villawijk aankomt gebeuren er allerlei rare dingen. Van Warmerdam is in Nederland een begrip. Vooral in theaterkringen dan. Al genoot zijn film ‘De Noorderlingen’ ook veel bijval. Verder zijn ook films als ‘Abel’, ‘Kleine Teun’, ‘De Jurk’ en ‘Ober’ hier ook natuurlijk niet onbekend.
‘Camiel Borgman’ is een Nederlands-Belgisch-Deense co-productie. De Belgische co-producent is Eurydice Gysel van ‘Epidemic’, bekend van ‘Ex-Drummer’ en ’22 Mei’. Ze legt zelf uit waarom ze participeert in deze film : “Het oeuvre van Alex van Warmerdam is niet minder dan indrukwekkend. Hij schoudert moeiteloos en op zijn eigenzinnige manier andere Europese grootmeesters als Kaurismäki en Kieslowski en staat zijn mannetje met provocerende en inhoudvernieuwende, audiovisuele juweeltjes. Je mag hem best bestempelen als een unicum in de lage landen, hij is dan ook de enige Nederlandse cineast die er in slaagt om hardleers zijn weg te graven naar de kern van zijn filmisch en scenarieel denken. Hij brengt een vorm van absurdistische humor en stoelt die vaak op oeroude Nederlandse gebruiken en gewoontes, daarbij een mooie evenwicht vindend tussen mythe, alledaagsheid, geweld en star protestantisme. In dit scenario combineert Van Warmerdam het “Hollands-zijn” op zijn meest typerende manier, maar gespekt met gruwel en horror elementen, ook met absurde humor of/en met krankzinnige personages die gebukt gaan onder manipulatie van anderen en vooral hun gebrek aan liefde compenseren op de meest idiote, doch menselijke manier. … Deze film gaat een nieuwe mijlpaal worden.”
Van Warmerdam zegt dat hij een enge film wil maken. In het begin van de film belt Camiel Borgman aan in een villawijk met de vraag of hij een bad mag nemen. Bij de derde villa heeft hij geluk. En ook niet. Eerst slaat de man des huizes hem in mekaar, waarna de vrouw hem uit schuldgevoel binnenlaat. Geen verstandige beslissing, want de man blijkt niet zomaar een brave zwerver.
Marc van Warmerdam vat de film anders samen: ‘Het gaat over een welgesteld gezin. Zij is kunstschilderes, hij mediatycoon. De vrouw haalt een zwerver in huis, Camiel Borgman, maar hij blijkt geen zwerver te zijn.’
De opnames zijn vandaag, 9 juli 2012, van start gegaan in Vogelenzang (Bloemendaal), waar de regisseur speciaal voor de film een villa heeft laten bouwen. Een kast van een huis. Met een au pair. Een Deense au pair, want er is ook geld voor de productie uit Denemarken gekomen. Een ander deel van het budget komt uit het verkoop van de prenten die
De broer van de regisseur, Marc van Warmerdam, is de hoofdproducent. Hij zegt dat ‘Camiel Borgman’ een lastige film is om te produceren, vooral omdat het een dure film is. Maar nu heeft hij een originele manier bedacht om de film mee te financieren. ‘Alex is kunstschilder, maar wil nooit wat verkopen. Maar nu heb ik hem kunnen overhalen om een prent te maken, die je tegen 1000 Euro kunt kopen. ‘Man met Baard’ heet het werk.’ Het is slechts één van de vele werken die Alex Van Warmerdam heeft gemaakt met betrekking tot de film. ‘Hij schrijft niet alleen de film, hij schildert hem ook,’ zegt zijn broer Marc. Van ‘Man Met Baard’ werden 125 exemplaren verkocht. En nu komt er ook een tweede werk op de markt, ‘Pure Vreugde’. De producent hoopt daarmee ook nog eens 150.000. Euro binnen te halen. Iedere donateur van 1000 Euro krijgt een gesigneerd en ingelijst exemplaar bezorgd. Meer info daarover via het Nederlandse Granietfilm. En de broer is lang niet het enige familielid die bij deze productie betrokken is. Zo speelt de echtgenote van de regisseur, Annet Malherbe, speelt net als de regisseur zelf een belangrijke rol.
Jan Bijvoet is vooral op de planken te bewonderen. Sinds 2005 is hij één van de artistieke leiders van het Antwerpse Theater Zuidpool. Eerder was hij ook te zien in de debuutfilm van Erik Van Looy, ‘Ad Fundum’ en in ‘Dirty Mind’ van Pieter Van Hees. Hij heeft ook een rolletje in ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen. Later dit jaar regisseert hij in het NT Gent ‘Een Bruid in de Morgen’, het eerste toneelstuk van Hugo Claus. Hij hielp eerder dit jaar ook al de laatste roman van Hugo Claus tot een toneelstuk bewerken, ‘Onvoltooid Verleden’. Hij was toen ook de coach van Jan Decleir en Tom Dewispelaere. Die laatste kent hij natuurlijk goed, want Jan Bijvoet is ook één van de drijvende krachten achter ‘Olympique Dramatique’, het verkwikkende gezelschap waar ook Ben Segers, Geert Van Rampelberg en Stijn van Opstal deel van uitmaken. Dat gezelschap bracht vorig jaar met ‘Bij het Kanaal naar Links’ nog een voorstelling van een stuk van Alex van Warmerdam, in samenwerking met het Nederlandse gezelschap ‘De Mexicaanse Hond’.