’Violet’ van Bas Devos wint Grote Prijs van Generation 14plus in Berlijn

 

BERLIJN/BRUSSEL, 14 februari 2014. Violet, het speelfilmdebuut van regisseur Bas Devos, is tijdens de prijsuitreiking van het International Filmfestival van Berlijn vanavond bekroond geworden met de Grote Prijs van de Generation 14plus Internationale Jury. Aan de onderscheiding is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

De Grote Prijs voor beste speelfilm van het Generation 14plus-programma wordt steeds uitgereikt door een internationale jury, die dit jaar bestond uit Laura Astorga Carrera, Jan Soldat en N. Bird Runningwater. Zij kozen voor Violet ‘vanwege de abstracte zoektocht naar emoties die volgen op een tragische dood’. Verder loofde de jury ook ‘de uitmuntende vormgeving van de cinematografie, het geluid en het verhaal’.

ZOEKTOCHT NAAR TROOST

Bas Devos

Met zijn eerste speelfilm maakte Bas Devos een visueel portret dat het rouwproces van een tiener in beeld brengt. Een groep jonge BMX-rijders wordt geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een van hun vrienden, Jonas. Iedereen kijkt naar de 15-jarige Jesse, de enige getuige, voor antwoorden. De blikken van de anderen en Jesse’s onmacht om hun vragen te beantwoorden isoleren hem langzaamaan. Het verdriet om het verlies van zijn beste vriend en het groeiende gevoel van eenzaamheid bemoeilijken Jesse’s zoektocht naar troost.

MENSEN VOOR EN ACHTER DE CAMERA

Violet beleefde zijn wereldpremière tijdens de Berlinale. De hoofdrol wordt vertolkt door nieuwkomer César De Schutter, verder zien we ook Raf Walschaerts, Mira Helmer en Koen De Sutter. Achter de camera stond Nicolas Karakatsanis (’Rundskop’, ‘The Loft’, ‘The Drop’), terwijl de montage in handen was van Dieter Diependaele. Deafheaven zorgde voor de muziek, terwijl Herman Asselberghs en Fairuz tekenden voor de tussentijdse sequenties.

 

De onderscheiding voor Violet volgt op het eerdere nieuws dat regisseur Bavo Defurnes nieuwe speelfilmproject ’Souvenir’ ook al in de prijzen viel in Berlijn, dankzij het winnen van de VFF Highlight Pitch Award tijdens de Berlinale Co-Production Market.

 

Violet is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (‘I’m the same I’m an other’, ‘Welcome Home’) en kon rekenen op steun van het VAF.

Zie ook :

Gesprek met Bas Devos voor het begin van de opnamen

Er komen dit jaar vier films uit die Nicolas Karakatsanis heeft gedraaid

de trailer van ’Violet’
https://vimeo.com/85068938

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …