Vincent Bal kondigt de cast aan voor zijn nieuwe langspeler ‘Brabançonne’

Zijn recentste film ‘Nono, het Zigzag Kind’ dateert eigenlijk al van vorig jaar, maar de carrière van de film liep vooral in 2013.  Op het podium van de Europese Filmprijzen werd onlangs nog eens herhaald dat de film van Vincent Bal eerder al werd bekroond als ‘Beste Europese Jeugdfilm’ van het jaar.  En gelukkig zullen we dit keer niet zolang moeten wachten op zijn nieuwe. Gelukkig zeggen we, omdat hij na ‘Minoes’ toch wel een heel lange tijd van het grote scherm wegbleef. Dubbel hoera, want de langspeelfilm die Bal aan het voorbereiden is, is er één voor volwassenen.  Tijd dat de grote mensen zijn overvloedig talent leren appreciëren.  Zijn naam is niet moeilijk te onthouden.  Je kunt misschien beginnen met zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes uit het hoofd te leren.

 

 

1) Er zijn in 2013 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste? En eventueel waarom?  

Ik heb eigenlijk schandalig weinig Vlaamse Films gezien dit jaar, heb bijvoorbeeld nog steeds niet de kans gehad om ’82 dagen in April’ en ‘I’m The same, I’m another’ te zien. Maar daar ga ik in 2014 zeker werk van maken.

Wel heb ik genoten van ‘Marina’, van het enthousiasme en charisma van Matteo Simoni.

 

2) Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ? 

We gaan eventjes schaamteloos reclame maken voor het productiehuis waarmee ik in 2014 een film ga draaien; de diversiteit waarmee Eyeworks uitpakt is toch  opmerkelijk. ‘Het Vonnis’, ‘Marina’, ‘Eigen Kweek’, heel verschillende produkties die allemaal hun publiek hebben gevonden.

 

3) Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

In maart starten we met de opnames van ‘Brabançonne’, een muzikale komedie over een Vlaamse en een Waalse harmonie die alle twee in een Europese finale staan. Een echte Belgische film dus, met een geweldige cast. (Amaryllis Uitterlinden, Jos Verbist, Erika Sainte, Arthur Dupont, Robrecht Vanden Thoren en vele vele anderen). Zonder tegenslag komt de film eind van het jaar al in de zalen.

 

4) Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

 

Ik heb zin in ‘The Wolf Of Wall Street’, goede trailer, doe een beetje aan Goodfellas denken. En de nieuwe Wes Anderson,’The Grand Budapest Hotel’.

In België: twee films geschreven door de geweldige Pierre De Clerq: ‘Halfweg’ en ‘Labyrinthus’ en natuurlijk de eerste Vlaamse horror film ‘Welp’, van Jonas Govaerts. Volgende zomer draait ook Lenny Van Wesemael haar film ‘De Derby’, maar ik denk dat die pas in 2015 uit zal komen.

 

5) Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Ik denk dat Geert Van Rampelberg wel eens zou kunnen gaan boomen, en vind dat zeer verdiend. En Bert Scholiers -toch wel de Vlaamse Woody Allen- gaat ook een film draaien, dat wil ik zien.

 

6) Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Ik hoop ten zeerste dat Michael Roskam iets geweldigs maakt daar in de States.

 

Zie ook :

Beste Europese Jeugdfilm

Vincent in het Cinevox-journaal

Interview Vincent Bal

Vincent Bal over 2013

(foto Bart Grietens)

 

TERUG NAAR DE LIJST

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …