Via het Kortfilmfestival van Leuven naar de Oscars

 

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences accepteerde zopas het Internationaal Kortfilmfestival Leuven als “qualifying festival”. Dit betekent dat ieder jaar de winnaar van de Prijs van de Jury in de Europese Kortfilmcompetitie én de Prijs van de Jury in de Vlaamse Kortfilmcompetitie rechtstreeks in aanmerking komen voor een Oscar® nominatie.

Dankzij deze belangrijke erkenning is er dus, naast een Europese ook jaarlijks één nieuwe Vlaamse kortfilm zeker van een plaats op de longlist (onder voorwaarde dat ook aan de andere vereisten voldaan wordt). De winnaars van de competitie 2012 op het IKL komen in aanmerking voor de Academy Awards® 2014. 

Tot nader order is het Internationaal Kortfilmfestival Leuven het enige Academy Qualifying festival in de Benelux. 

De aanvaarding door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences is een belangrijke erkenning voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en voor de Vlaamse kortfilms, die de afgelopen jaren internationaal scoorden zoals nooit tevoren. Denken we onder meer aan het grote internationaal succes van films als “Oh Willy” (Marc James Roels en Emma de Swaef) , “Dura Lex” (Anke Blondé), “Nuru” (Michael Palmaers), “Dood van een Schaduw” (Tom Van Avermaet) , “Land of The Heroes” (Sahim Omar Kalifa), “Badpakje 46” (Wannes Destoop) en vele anderen. 

Het Int. Kortfilmfestival Leuven is dit jaar aan de 18e editie toe. Tussen 1 en 8 december presenteert het festival honderden korte speelfilms, animatiefilms, clips, kinderfilms, documentaires en crossovers, uit tientallen landen, geselecteerd na intensieve internationale prospecties en screening van meer dan 3.000 inzendingen. De Vlaamse competitie 2012 belooft memorabel te worden, met langverwachte nieuwe films van o.m. Toon Aerts, Cecilia Verheyden, Sahim Omar Kalifa, Raf Roossens, Leni Huyghe, Gilles Coulier, Tom Van Avermaet, Emilie Verhamme, Philip James McGoldrick en vele anderen. Het volledige programma kan u terugvinden op de website van het IKL .

 

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …