Veerle Baetens en Lubna Azabal met ‘A Bluebird in my Heart’ op het befaamde SXSW-festival

Morgen is Veerle Baetens te zien in ‘A Bluebird in my Heart’ op het befaamde SXSW-festival in Austin, Texas.  South by Southwest (SXSW) is een van de grootste creatieve bijeenkomsten in de wereld van muziek- en filmfestivals. Sterk dus als je daar van de partij kunt zijn. En dat met een film die vorig jaar in april in ons land is gedraaid en waar voor en achter de schermen heel veel mensen van bij ons aan gewerkt hebben. Veerle Baetens vertolkt de belangrijkste vrouwelijke rol, maar de hoofdrol wordt gespeeld door Roland Møller, de Deense protagonist uit de Oscargenomineerde oorlogsfilm ‘Land of Mine’. De film is een Frans-Belgische productie, met U-Media als Belgische partner.  De film werd geregisseerd door Jérémie Guez en dat is dan weer de scenarist van ‘The Bouncer’, de film met Jean-Claude Van Damme en Kevin Janssens die momenteel in ons land wordt gedraaid. De regisseur van die film, Julien Leclercq staat op Imdb dan weer vermeld als één van de producenten van ‘Bluebird in my Heart’. 

Het verhaal gaat over een ex-veroordeelde die op zoek is naar een rustig leven. Hij wordt echter brutaal uit zijn vreedzaam bestaan getrokken wanneer de dochter van de vrouw die hem in de keuken van haar hotel aan het werk zet het slachtoffer wordt van een agressie. Hij loopt vervolgens ook nog in de val van een man wiens echtgenote hij geprobeerd heeft te versieren. Veerle Baetens speelt de hoteluitbaatster die de man aanvankelijk in bescherming neemt.

Een vriend van James Ellroy

Op de site van SXSW wordt regisseur Jérémie Guez voorgesteld als een romanschrijver die eerder vier succesvolle misdaadromans schreef. Blijkbaar leverden die boeken hem onder meer de lof en de vriendschap van James Ellroy op.  Guez werkte eerder ook mee aan het script van de biopic ‘Yves Saint-Laurent’ en regisseerde een documentaire voor de tv-zender Viceland over arme buurten in Marseille. Het verhaal van ‘Bluebird in my Heart’ baseerde hij niet op één van zijn eigen romans, maar op het gelijknamige boek van ene Dannie M. Martin. Aanvankelijk zou de film ‘The Dishwasher’ heten, maar uiteindelijk werd toch beslist om de titel van het boek aan te houden.  De productie kon rekenen op steun van Screen Flanders.

Veel Vlaams volk

Screen Flanders is de economische steunmaatregel voor audiovisuele werken van de Vlaamse overheid, die tot doel heeft Vlaanderen als audiovisuele regio internationaal op de kaart te zetten door de aantrekkingskracht voor in het bijzonder buitenlandse producties te verhogen en de concurrentiepositie ten aanzien van andere regio’s te versterken.

De steun van Screen Flanders heeft ook tot gevolg dat een bepaald percentage van het budget in ons land moet worden uitgegeven. Onze crews zijn intussen dermate ervaren dat vele mensen bijna meer op buitenlandse producties werken dan op Vlaamse films.  Zo staat Production designer Geert Paredis (‘Le Fidèle’, ‘D’Ardennen’) op de aftiteling, maar ook monteur Dieter Diependaele (‘Violet’, ‘Galloping Mind’) en de camera werd gehanteerd door Dimitri Karakatsanis, broer van Nicolas (‘I, Tonya’, ‘Rundskop’), die eerder in ons land de film ‘Small Gods’ regisseerde en enkele jaren geleden vertrok naar Los Angeles om daar als cameraman vooral reclameclips te draaien, voor onder meer de Amerikaanse vestiging van Caviar. Ook Sofie Tusschans, de eerste assistente op de sets van Felix Van Groeningen en Michaël R. Roskam, was ook eerste assistente op de set van ‘A Bluebird in my Heart’, terwijl we met Didier Frateur en Tim Janssens nog verschillende bekende namen in het camerateam terugvinden.  Ook Jo Voets, still-fotograaf, hoeft al lang geen voorstelling meer.  Onder de acteurs treffen we ook nog Lubna Azabal (‘Incendies’, ‘Tueurs’) aan.

De internationale carrière van Veerle Baetens

Voor Veerle Baetens is ‘A Bluebird in my Heart’ een nieuwe rol in het Engels, nadat ze eerder in Australië de film ‘Rabbit’ deed, en ook in de internationale reeksen ‘The Team’ en ‘The White Queen’ in het Engels aan het werk te zien was. In het Frans was ze eerder te zien en te horen in Emma Luchini’s ‘Un début prometteur’, Dominik Molls ‘Des nouvelles de la planète Mars’ en meer recent de miniserie ‘Au-delà des murs’ van Hervé Hadmar.

Check Also

Internationaal tenniskampioen Naomi Osaka verbindt zich aan Julie Zwijgt, het filmdebuut van Leonardo van Dijl!

De Wereldvrede, het Belgische productiehuis van Julie Zwijgt, bundelt de krachten met de internationale tenniskampioen …