Tomas Leyers en zijn overpeinzingen bij de overgang

Tomas Leyers is al jaren een vaste waarde in de Belgische filmwereld. Aan de lopende band lanceert hij regisseurs die vooral op grote festivals ons land vertegenwoordigen.  Zijn projecten getuigen van durf, fantasie en avontuur.  En dat straalt hij als persoon ook allemaal uit.  Ieder jaar is hij zo vriendelijk om onze nieuwjaarsvragen te beantwoorden, en dit jaar is dat niet anders.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 was een boeiend en uitdagend jaar. We hebben met Minds Meet twee langspeelfilms gedraaid : ‘Blue Silence’ van Bülent Öztürk en ‘Charlie en Hannah gaan uit’ van Bert Scholiers. Elk op hun eigen manier een heel avontuur. En we hebben twee langspeel-documentaires gerealiseerd :  ‘I Know You Are There’ van Thom Vander Beken en ‘El Tio’ van Karen Vázquez Guadarrama en Bart Goossens. Daarnaast hebben ook nog ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw en ‘Noces’ van Stephan Streker gecoprodcueerd. Al bij al een redelijk druk jaar.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Bas Devos gaat een nieuwe film draaien en Gust Van den Berghe is bezig met de voorbereidingen van zijn vierde langspeelfilm. En we zijn volop aan het werken aan Michael van Ostade zijn eerste langspeelfilm ‘De Gebroeders Schimm’. Daarnaast is Liesbeth De Ceulaer bezig met haar documentaire ‘Incognitum’ en Thom Vander Beken werkt aan een uniek VR-project. Tel daar nog een paar coproducties en projecten van Caroline Strubbe, Harm Dens, Pim Algoed, Flo Flamme en Tom Heene bij en we zijn ook in 2017 weer bezige hommels.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Fien en Nico, Peter en Jessica.

En het werk van Frank van den Eeden voor ‘Home’ vond ik redelijk indrukwekkend.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Dat zal het volgende jaar wel uitwijzen. Het is elk jaar iemand van wie we het niet verwachten en die onverwacht uit de hoek komt. Surprise me 2017.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Is dat eigenlijk wel een vraag? Waarop ik nee zou antwoorden.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Aan Robin Pront. Die dvdbox van Seinfeld, ligt die niet al terug bij Pim Algoed en is die niet eigenlijk van Marc Goyens? Mag ik die eens lenen?

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …