Tomas Leyers over 2013

Geen Belgische producer kan beweren dat hij beter scoort op prestigieuze, buitenlandse festivals dan Tomas Leyers.  Samen met Mark Goyens runt hij het productiehuis Minds Meet, dat Caroline Strubbe, Gust Van den Berghe en Tom Heene naar Cannes, Venetië en Montreal zag trekken.  Ze zijn in 2012 van kantoor veranderd, omdat hun prijzenkast te klein werd waar ze zaten en samen met de nieuwe kantoren kwamen nog veel meer nieuwe plannen. Dat blijkt onder meer uit de antwoorden van Tomas op onze nieuwjaarsvragen.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

We werken op dit ogenblik volop aan de montage van ‘I’m The Same/I’m Another’ , de tweede langspeelfilm van Caroline Strubbe, aan de montage van de eerste langspeelfilm van Bas Devos en aan ‘Los Flamencos’, de komedie van Daniel Lambo. Drie films die in 2013 in vertoning zullen gaan. Verder werken we aan ‘Lucifer’, de derde film van Gust Van den Berghe. En hoop ik dat we volgend jaar kunnen starten met de voorbereidingen van ‘Brave Little Belgium’, een televisieserie voor Canvas over WO I in een regie van Mark De Geest. Daarnaast staan er nog verschillende projecten en coproducties op stapel. Het wordt een fijn jaar.

 

2. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

 

Alle. Het is altijd een plezier om op het einde van het jaar te beseffen dat de verassingen aan het begin nog niet gekend waren. Dus daarom alle en geen. Maar om er toch één te noemen : ‘Kid’ van Fien Troch.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

David & David. Klinkt een beetje cryptisch maar dat is het eigenlijk niet. David Williamson, DOP en David Verdurme, monteur. Als je nagaat wat deze twee heren de laatste jaren al gepresteerd hebben dan wordt het snel duidelijk waarom hen speciaal in het oog te houden. En natuurlijk Hans Bruch Jr., DOP. Nog zo een stille werker die langzaam bouwt aan een knap trackrecord.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Een internationale carrière voor het triumviraat Nicolas Karakatsanis, Michaël Roskam en Matthias Schoenaerts. Maar dat is eigenlijk een open deur intrappen. Dus om een meer gewaagde gok te plaatsen, zou ik zeggen Michaël Pas. Het is eens iets anders.

 

Terug naar de lijst

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …