foto KVdm - Cinevox

Tom Vermeir en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Tom Vermeir, de acterende orkaan uit ‘Belgica’, heeft een geweldig theaterjaar achter de rug.  Maar ’18 wordt zo te zien, en tot onze grote vreugde, weer een filmjaar voor Vermeir.  Zij het dat men vooral voorbij de grenzen en taalgrenzen aan het werk zet.  En zo zullen we vast en zeker een Vermeir te zien krijgen die we nog niet hadden gezien.  Maar even zeker een Vermeir die we willen en moeten zien.  En dat we zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes willen en moeten lezen, dat is nog een zekerheid. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?
 

2018 wordt voor mij een fijn jaar, filmgewijs. Eerst en vooral is er ‘Seule a mon mariage’ van Marta Bergman dat ik vorig jaar heb gedraaid en dit jaar uitkomt. Verder speel ik de hoofdrol in de debuutfilm ‘Porselein’ van Jenneke Boeijnk, een bijzonder getalenteerde Nederlandse regisseuse. Laura de Boer speelt daarin mijn vrouw. Frédéric Fonteyne draait ‘La Frontière’, waar ik ook in meespeel en Willem Wallyn heeft een heel mooi scenario op tafel liggen dat “elke derde donderdag” heet. Dat ga ik ook draaien dit seizoen. Ook voor ’19 liggen er al fijne dingen op de plank, Ik weet dus wat gedaan in de nabije toekomst.


foto Bart Baevegems

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

 
Ik was redelijk onder de indruk van de docu ‘Rabot’, gemaakt door Christina Vandekerckhove, die ik op Filmfest Gent zag en vanaf 15 januari in de zalen te zien is. Niet echt Belgisch, maar toch ook wel… Felix Van Groeningen die momenteel de laatste hand aan zijn ‘Beautiful Boy’ legt, daar ben ik ook wel bijzonder benieuwd naar. Lukas Dhont zijn film ‘Girl’, daar kijk ik ook wel echt naar uit. Kenneth Mercken, zelf ooit wielrenner geweest, die met Koen De Graeve ‘Coureur’ heeft gedraaid over zijn vorig leven als jonge flandrien, belooft ook wel iets goed te worden. 


3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?
 
Ik vind Christina Vandekerckhove al langer een bijzonder talent en ik hoop dat ze met haar ‘Rabot’ eindelijk de brede(re) erkenning krijgt die ze verdient. Jeroen Perceval, die ik als acteur al altijd hoog in het vaandel heb gedragen, zet het regiepetje op met zijn debuut ‘Dealer’ en ik ben er vrij zeker van dat hij dat voortreffelijk zal doen. 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik hoop voor Matteo Simone dat zijn “European shooting star” – titel dat hij in Berlijn kreeg, hem verdere opportuniteiten biedt in zijn toch al bijzonder mooie carrière.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?
 
Arne Sierens, Stef Lernous, Gilles Coulier, Robin Pront, Jan Bijvoet of Jeroen Perceval. 
Zie ook : 
foto KVdm – Cinevox

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …