Stijn Coninx stelt de cast voor van ‘Marina’

 

Maandag 24 september werd in de tentoonstellingsruimte ‘Manifesta9’ op de site van de voormalige mijn in Waterschei (Genk) de cast voorgesteld van de nieuwe langspeelfilm van Stijn Coninx. De namen van Matteo Simoni (als Rocco) en Evelien Bosmans (als Marina, het vriendinnetje van Rocco) waren al eerder bekend gemaakt. Maar nu werden ook de andere spelers bekend gemaakt door Stijn Coninx en producer Peter Bouckaert.

FOTO VAN LINKS NAAR RECHTS (copyright Vanstockstraeten) achteraan : Warre Borgmans, Chris Van den Durpel vooraan : Luigi Lo Cascio, Donatella Finocchiaro, Matteo Simoni, Evelien Bosmans, Stijn Coninx

 

Stijn Coninx stelde ze één voor één voor.  De Italiaanse steracteurs Luigi Lo Cascio (wereldberoemd na zijn vertolking van één van de twee broers uit ‘La Meglio Gioventù’) en Donatella Finocchiaro, een ster in Italië die een klein rolletje had in ‘To Rome with Love’ van Woody Allen, vertolken de ouders van Rocco. De jonge Rocco wordt vertolkt door Cristian Campagna, een Italiaans natuurtalent.

Andere belangrijke personages worden vertolkt door Chris Van den Durpel, Warre Borgmans, zij waren ook aanwezig op de persconferentie.  In tegenstelling tot Mattias Van de Vijver, Ludo Hellinx, Jurgen Delnaet, Karel Vingerhoets, Jappe Claes, Jelle Florizoone, R. Kan Albay die allemaal genoegen moeten nemen met kleinere rollen in de film.

Na ruim 5 jaar ontwikkeling, voorbereiding en financieringsuitdagingen is vorige week voor de eerste keer “Azione !” geroepen op de set in het Italiaanse dorpje Bovino. Deze week strijkt de filmploeg neer in en rond Genk voor de verdere opnamen die tot 8 november zullen duren. Stijn Coninx regisseerde eerder ‘Hector’ (1987), ‘Koko Flanel’ (1990), ‘Daens’ (1992), ‘Licht’ (1997), ‘Verder Dan De Maan’ (2003) en ‘Soeur Sourire’ (2008).

Stijn Coninx : « Hoewel het verhaal is geïnspireerd op het leven van Rocco Granata, is dit geen biopic. ‘Marina’ is in eerste instantie het meeslepende verhaal van de talloze Italiaanse migranten die in de jaren ’50 hun geboortestreek verlieten om een beter bestaan voor hun gezin te zoeken. Een verhaal over immigratie dat nog steeds universeel en in de context van de Europese crisis meer dan ooit actueel is… Het is ook een coming of age verhaal, rond een vader/zoon conflict. Een vader die met zijn beperkte mogelijkheden vecht voor een beter bestaan voor zijn kinderen, een zoon die geleidelijk aan vaststelt dat de wereld anders is dan zijn vader hem voorhoudt en die zijn eigen weg wil gaan… op zoek naar zichzelf en de liefde. »

MARINA is een Belgisch/Italiaanse (co)productie. Producent is Peter Bouckaert (Eyeworks Film & TV Drama). Co-producenten zijn Luc en Jean-Pierre Dardenne (Les Films du Fleuve) en de Italiaanse Cristiano Bortone (Orisa Produzioni).

MARINA komt tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Provincie Limburg, Stad Genk, VRT, Kinepolis Film Distribution, de tax shelter investeerders, Wallimages, RTBF, het Italiaanse filmfonds en het filmfonds van Puglia.

De opnames vinden plaats in Italië en in de omstreken van Genk van 17 september tot 8 november (35 draaidagen). ‘Marina’ wordt in het najaar van 2013 in de bioscopen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

 

Het verhaal : Italië 1948. De 10-jarige Rocco groeit op in een prachtig maar arm bergdorpje in Calabrië, tot zijn vader Salvatore op een dag beslist om op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin. Hij vertrekt naar het beloofde land, België, om daar op korte tijd veel geld te verdienen in de steenkoolmijnen, en dan naar zijn geboorteland terug te keren. Maar al vlug laat hij zijn gezin overkomen naar Waterschei, en zo wordt de jonge Rocco van de ene dag op de andere een migrant, met alle gevolgen van dien. De grauwe mijnstreek in Limburg, de ijzige winters, het racisme en de vreemde taal en cultuur zijn een domper op de levensvreugde van de kleine jongen. Rocco wil zijn zoals de andere kinderen en iemand worden en iets betekenen in het leven. Hij zoekt tegen de wil en overtuiging van zijn vader een uitweg via de muziek én de liefde, en volgt zijn hart en passie om een eigen droom te realiseren.

‘Marina’ vertelt het grote verhaal van een kleine jongen tegen de achtergrond van de Italiaanse migratie naar Limburg in de jaren ’50.

Zie ook :

Interview met Matteo Simoni

 

 

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …