Roel Mondelaers over ‘Plan Bart’ : een interview

Roel Mondelaers is momenteel aan de opnamen bezig van zijn eerste langspeelfilm, ‘Plan Bart’.  Een film waar hij al lang zat op te broeden. Want Roel draait al een tijdje mee in de Vlaamse beeldindustrie. Na enkele opvallende kortfilms, videoclips en commercials zoals de ‘Who took my Badjas’– reclamespot voor Belgacom, legde regisseur Roel Mondelaers zich toe op het schrijven van fictie. Zo ontwikkelde hij de tv-reeks ‘De Vijfhoek’ voor Eén, waarvan hij ook de laatste zes afleveringen regisseerde, en schreef hij mee aan het scenario van de Vlaamse horrorfilm ‘Welp’ van Jonas Govaerts.  In de loop der jaren werkte hij heel vaak samen met zijn collega schrijver Raf Reyntjens.

Roel is oorspronkelijk van Antwerpen, maar woont al 18 jaar in Brussel.  Het was daar ook dat we hem even aan de tand voelden, een paar dagen voor hij aan de opnamen van ‘Plan Bart’ begon.

Bekijk hier het interview.  U kent onderhand het systeem.  Klik gewoon op de thema’s die hieronder staan opgesomd en u hoort hem bezig over de bewuste thema’s.

eindelijk die eerste film : Roel is één van die al lichtjes minder jonge beloften van wie we al een tijdje die eerste veelbelovende langspeelfilm verwachtten.  Maar nu komt hij er.

draaitijd 30 dagen : veel is het niet.  Maar er zijn al films opgenomen in minder dagen.

mooie cast : namen als Wine Dierickx, Wouter Hendrickx, Jeroen Perceval, Mourade Zeguendi en Eva Van Der Gucht.

de voorbeelden ?  Je moet natuurlijk niet doen wat de anderen doen, want dat is kopiëren, maar je kunt wel inspiratie halen bij de anderen, qua toon, stijl of tal van andere eigenschappen van een film.

filmen in Brussel : het wordt tegenwoordig meer gedaan.  Hoe zal het Brussel van ‘Plan Bart’ eruitzien?

filmen met Raf Reyntjes en zonder Raf : Roel maakte aanvankelijk kortfilms samen met Raf en op de duur gingen ze ook samenwerken in de reclame. Maar nu moeten ze het zonder mekaar doen.  Niet dat ze nooit zonder mekaar hebben gewerkt. Maar het zal weer even wennen zijn.  Of niet?

werken met Hans Van Nuffel en Jonas Govaerts : twee regisseurs die ook schrijven. Net als Roel.  Met de ene heeft hij het scenario geschreven voor ‘Plan Bart’, met de andere dat van ‘Welp’.  Als dat maar goed afloopt.

muziek van viooltjes?  De film wordt een romantische komedie en dus ga je ervan uit dat er wel eens een viooltje zal weerklinken. Of niet?  Raf Keunen heeft er alles mee te maken.

de grote boodschap van Roel : films moeten geen boodschap hebben. Maar misschien willen ze niet zeggen wat ze op het eerste gezicht lijken te zeggen.

de pitch van de film : viel overal al te lezen. Maar Roel pitcht nog eens op zijn manier.  En voegt er één en ander aan toe.

een acteursfilm : ‘Plan Bart’ moet een film worden waarin de acteurs primeren, en niet de decors, de landschappen, het camerawerk of de belichting.  Nee, de acteurs.

 

Check Also

‘Zodiac’ wint ticket voor de Oscars op BSFF!

‘Zodiac’, de kortfilm van Hans Buyse waarvoor hij samen met Titus De Voogdt ook het …