Foto: copyright Charlie De Keersmaecker

Rik Zang en zijn overpeinzingen bij de overgang van ’17 naar ’18

Rik Zang is één van die Belgische cameramensen voor wie het land intussen te klein geworden is.  De Vlaamse film is een springplank naar meer.  En een springplank ook waarop het af en toe prettig huppelen blijft, omdat ze toch een veerkracht heeft, een eigen karakter dat zich met niets laat vergelijken. Na een prachtige reeks kortfilms met onder meer Eva Cools, Nathalie Teirlinck en Raf Reyntjens, viel uit de Vlaamse langspelers die hij deed (’82 dagen in april’ van Bart van den Bempt, ‘Paradise Trips’ van Raf Reyntjens  en ‘No Man is an Island’, de docu van Tim De Keersmaecker)  al duidelijk de drang te ontwaren om de grenzen over te steken. Rik draaide intussen een Amerikaanse film (‘Pimp’) en een videoclip voor Lorde, en is terwijl je dit leest, alweer in het buitenland aan de slag. Maar hij nam toch nog de tijd om onze vraagjes te beantwoorden.  Al was het maar om te bewijzen dat zijn liedje hier best nog wel een tijdje mag blijven duren. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

2018 is goed begonnen met momenteel het draaien van een nieuwe Zweedse crime-miniserie in Stockholm. Na deze komende intense 3 maanden hoop ik verder te gaan op dit elan en vooral fictie projecten te mogen kruisen in het buitenland als op belgische bodem.  Daarbuiten wil ik nog meer genieten van het creëren en aangaan van intense samenwerking met filmmakers. Jezelf verliezen in projecten is het beste wat er bestaat!

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik kijk vooral uit naar het langspeelfilm debuut van Lukas Dhont, ‘Girl’. Heel goed scenario en een verhalende visuele verrijkende regisseur. Dus dat kan niet misgaan! Ook kijk ik uit naar Tim Mielandts zijn eerste Belgische langspeler. En in de nabije toekomst hoop ik ook stiekem op een nieuwe film van Raf Reyntjens en Nathalie Teirlinck. In de korte film categorie kijk ik uit naar ‘Wildernis’ van Benjamin Sprengers en ‘Blight’ van Raphael Crombez.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Een beknopt lijstje uit velen : Lukas Dhont, Kristof Nuyens, Talina Casier, Benjamin Sprengers, Matteo Simoni,…..

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Na verschillende hoogte punten op het thuisfront, hoop ik dat scenaristen Sanne Nuyens en Bert Van Dael hun talenten ook internationaal mogen uitspreiden.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Wat ik in de jaren na mijn film studies gemerkt hebt is dat de Belgische film zowel op Franstalig als Vlaamse kant ontbolsterd is tot een creatieve pool van mogelijkheden en geloof in eigen talent als filmmakers. Ik acht hier Pierre Drouot zeer verantwoordelijk voor!

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Ga nog meer op zoek naar al die ruwe diamanten van filmmakers, neemt initiatief op scholen en begeleid jonge talenten in hun ontwikkeling. Niet elke beloftevolle verhaalverteller heeft een producent aan zijn/haar zijde om een dossier op de juiste manier klaar te stomen. Werk pro actief!

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Johannes Verschaeve, een local en een filmbeest.

Zie ook : 

Anderen die vooruitkijken

Rik Zang keek vorig jaar ook al vooruit

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …