Prijzen uitgereikt in Leuven

Zaterdag 6 december werden in een tot de nok gevulde zaal de winnaars van de 20e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven, ’s lands toonaangevende filmtalentenjacht, bekend gemaakt. En dat zijn er ieder jaar meer: in totaal werden maar liefst 10 prijzen uitgereikt. Aansluitend ontvingen ook de winnaars van de VAF Wildcards hun trofee. De grote winnaars van de avond werden Wim Geudens en Thomas Baerten met ‘De Smet’, Lukas Dhont met ‘L’infini’ en vooral Raphaël Crombez met ‘Perdition County’.

Een dubbelslag voor Lukas Dhont met zijn ‘L’infini’. Eerst gewonnen op Filmfest Gent en nu weer in Leuven. Straf.

In de Vlaamse competitie ging de Juryprijs voor de Beste Fictiefilm naar Lukas Dhont voor zijn afstudeerfilm (KASK Gent) ‘L’Infini’. De film won al eerder de Prijs voor Beste Studentenfilm op het Filmfestival van Gent, de Juryprijs in Leuven bezorgt hem een plaats op de longlist voor de Academy Awards van 2016. Twee zulke prijzen winnen, het kan al geen toeval meer zijn.

Lukas Dhont deelde zijn feestvreugde met jurylid Charlotte Vandermeersch

De prijs voor het Beste Debuut ging naar Ann-Julie Vervaeke voor haar afstudeerwerk (KASK) ‘Le Pli dans l’Espace’.

Ann-Julie Vervaeke, de winnares van de debuutprijs kwam heel zelfverzekerd over in het gesprek met Kirsten Lemaire.

Het publiek koos ‘De Smet’ van Wim Geudens en Thomas Baerten als beste Vlaamse Fictiefilm. Deze film met Tom Audenaert, Stefaan Degand en Sven De Ridder in de hoofdrollen won eerder deze week ook de HUMO Award.

Wim Geudens en Thomas Baerten, grappige mannen die scoorden met hun grappige film ‘De Smet’

Daarnaast werd ook voor het eerste de Persprijs uitgereikt binnen de Vlaamse competitie voor fictiefilms, die ging naar Raphaël Crombez voor zijn afstudeerfilm (RITS) ‘Perdition County’.

Raphaël Crombez mocht verschillende trofeeën mee naar huis nemen.

Binnen de competitie voor Vlaamse Animatiefilms gaat de Publieksprijs naar KASK-studente Karolien Raeymaekers met het heel mooie en tedere ‘Oma’, dat eerder dit jaar online al miljoenen kijkers haalde toen het werd geselecteerd voor het Student Animation Festival van de befaamde website Cartoon Brew.

Zachte, mooie, tedere film, ‘Oma’ en daarmee weer een dame erbij op een dit jaar wel heel vrouwelijk podium.

 

Tot slot werden er ook twee filmprojecten bekroond met de Pitch Award: Mieke Briers en Alidor Dolfing (synoniem voor het regisseursduo Nyk Dekeyser en Mark Bouwmeester) krijgen ieder 10.000 euro aan facilitaire steun van Eye-Lite voor hun volgende film.

Ernstige filmmakers Mark Bouwmeester en Nyk Dekeyser, maar tegelijkertijd ook een komisch duo

In de jury zetelden dit jaar programmator Laurence Raymond van het Filmfestival van Cannes / Quinzaine des Réalisateurs (Frankrijk), de gevierde cineasten Sahim Omar Kalifa (België) en Jean-Bernard Marlin (Frankrijk), De Standaard filmjournalist Jeroen Struys en Salette Ramalho van Agencia Curtas Vila do Conde (Portugal), actrice Charlotte Vandermeersch, Uppsala Short Film Festival pogrammator Niclas Gillberg (Zweden), Simon Vrebos van CANVAS, curator Samir Karahoda van DOKUFEST (Kosovo) en de Brits/Duits/Australische regisseur Bryn Chainey.

Charlotte Vandermeersch was artist in residence tijdens het festival, of in focus, maar ze zat ook goed in de rol van jurylid

De 20e editie van het Kortfilmfestival Leuven was in alle opzichten een bijzonder geslaagde editie: een ongezien grote -maar liefst 25 fictiefilms in competitie- en sterke Vlaamse competitie trok een record aantal bezoekers en ook de belangstelling uit het buitenland was groter dan ooit voorheen.

Naar aanleiding van die 20ste verjaardag werd stichter Johan Van Schaeren tijdens de afterparty met een gouden trofee beloond.  Voor die 20ste verjaardag is er ook een prachtig gedenkboek uit, waarin 5 dvd’s met de beste Vlaamse kortfilms van die 20 jaar kortfilmfestival.  Nog te koop via Dalton Distribution.

Een tevreden Johan Van Schaeren geruggesteund door zijn voltallige ploeg

Dankzij de Dalton Distribution, de distributiewerking die groeide uit het Kortfilmfestival Leuven, krijgen ook mensen die het festival gemist hebben de kans kennis te maken met de nieuwe lichting Vlaamse filmmakers. Begin 2015 verschijnen 2 compilatiefilms in de Belgische bioscopen (Filmfestival Delicatessen) met de strafste Vlaamse kortfilms van deze editie van Kortfilmfestival Leuven. Later op het jaar worden deze kortfilms ook verdeeld op dvd en video on demand.

De volgende editie van het Kortfilmfestival Leuven gaat van start op 27 november 2015.

Een overzicht van alle winnaars:

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: ‘L’Infini’ (Lukas Dhont)
Prijs voor het Beste Debuut: ‘Le Pli dans l’Espace’ (Ann-Julie Vervaeke)
Prijs van het Publiek: ‘De Smet’ (Wim Geudens en Thomas Baerten)

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: ‘Oma’ (Karolien Raeymaekers)

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: ‘It Can Pass Through the Wall’ (Radu Jude)
Prijs van het Publiek: ‘Discpline’ (Christophe M. Saber)

TE GAST
HUMO Award: ‘De Smet’ (Wim Geudens en Thomas Baerten)
Pitch Award: Mieke Briers, Alidor Dolfing
Persprijs: ‘Perdition County’ (Raphaël Crombez)

VAF WILDCARDS
Fictie: ‘Perdition County’ (Raphaël Crombez),

‘Hitorikko’ (Miwako Van Weyenberg)

Miwako Van Weyenberg

Documentaire: ‘Manhattan, Brussels’ (Kwinten Gernay), Kosmos (Ruben Desiere)


 

 

Animatie: ‘Het Paradijs’ (Laura Vandewynckel)

Laura Vandewynckel won haar Wildcard voor haar animatiefilm ‘Het Paradijs’.

Filmlab: On Difference As Such (Christina Stuhlberger)

Christina Stuhlberger
Nog eens alle Vlaamse winnaars samen op de foto

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …