Pieter Dirkx over 2013

Wilde zich laten vormen aan de Koninklijke Akademie van Antwerpen, waar hij leerde schilderen, maar kon nog wel wat vorming gebruiken en daarom trok Pieter Dirkx -zonder e en zonder c – naar Sint-Lukas in Brussel, waar hij film studeerde.  Sindsdien schildert hij beelden op doek.  Hij maakt films die mogen gezien zijn.  Zijn eerste, ‘The Geometry of Beetles’ viel op.  Het was een film over een eenzame man die de insecten die hij verzamelde als zijn enige vrienden beschouwde.  Zijn tweede, viel niet alleen op, maar werd ook opgemerkt.  In België onder de prijzen bedolven, maar ook uitgenodigd voor de Cinéfondation van het Filmfestival van Cannes.  Velen weten nog dat de film een rare naam, maar weinigen kunnen nog ‘Bento Monogatari’ vloeiend uitspreken.  De film ging over een vrouw die de sleur van haar huwelijk trachtte te doorbreken door zich volledig op de Japanse popcultuur te storten.  Sleur kent Pieter niet in zijn leven.  Hij regisseerde intussen ook al een clip in de bossen, voor het nummer ‘Maniac’ de New Yorkse underground-band ‘Clap Your Hands Say Yeah’.  Pieter Dirkx schrijf je zonder c.  En zonder e.  Want hij schrijft ook foutloos. Kijk maar naar zijn antwoorden op onze vragen.

 

Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

Ik ben druk bezig met schrijven aan mijn langspeler en hoop ook snel een nieuwe kortfilm te draaien. Over dat laatste kan ik nog niet veel kwijt, maar het is een samenwerking met een muzikante waar ik zelf een grote fan van ben! Het eerstvolgende nieuwe project is nu een videoclip voor de New Yorkse noiseband Deerhoof.

 

2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

Vooral ‘Kid’ van Fien Troch heeft me heel benieuwd gemaakt met de trailer! Op internationaal vlak verwacht ik heel veel van ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Ik denk dat we nog veel meer gaan zien van Marjan De Schutter en Line Pillet uit ‘Little Black Spiders’. En omdat klanktechnici te vaak vergeten worden: Yanna Soentjens!

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Ik hoop dat Fien Troch en Patrice Toye volgend jaar hun films aan de hele wereld kunnen tonen. En de Brusselse acteur Thomas Coumans gaat het ook nog heel ver schoppen!

 

Keer terug naar de overzichtslijst

 


Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …