Peter Van den Begin in lastig parket

Op de persconferentie van het Filmfestival van Oostende werd bekendgemaakt dat Peter Van den Begin, de master van de 5de editie van het Filmfestival, net als Bart De Pauw vorig jaar, ook de voorzitter van de jury van de tweede editie van de Vlaamse filmprijzen zal zijn.  Die filmprijzen worden uitgereikt op de slotavond van het festival, 10 september.  Maar Peter Van den Begin speelde het voorbije jaar ook één van de hoofdrollen in ‘Frits & Freddy’, met 450.000. toeschouwers de meest succesvolle film van het voorbije jaar.  Een film die tot ergernis van de producent, Marc Punt, eerst naast een subsidie greep, en wegens de toon van de film — het ging hier om een luchtige komedie — zoals het grappige films vaak vergaat, niet door iedereen voor vol werd aanzien.  Vorig jaar liet Jan Verheyen al zijn ongenoegen blijken toen zijn ‘Dossier K.’ door de jury straal genegeerd werd bij de nominaties.  Jan kwam toen tijdens de uitreiking van de prijzen ook zijn zegje doen.  Om eens goed te laten blijken wat hij vond van een jury die te blind was om te zien dat zijn film niet zomaar genegeerd kon worden.  Jan heeft uiteraard altijd opinies in overvloed.  Tegenwoordig bemoeit hij zich ook met politiek.  Na zijn recentste sympathiebetuiging voor Bart De Wever in De Standaard liet de hoofdredacteur van Knack Focus, Patrick Duynslaegher, zich ontvallen dat de maker van ‘Zot van A.’ duidelijk helemaal ‘Zot van N.V.A.’ was.  Maar goed, we waren bij Peter Van den Begin en zijn nakende taak als voorzitter van de jury van de Vlaamse Filmprijzen.  Stel, de jury negeert bij de nominaties de film die net als ‘Dossier K.’ het jaar voordien heel populair was bij het publiek.  Dan schopt hij Marc Punt tegen de schenen.  Maar ook andersom kan hij herrie verwachten.  Stel, ‘Frits en Freddy’ krijgt een aantal nominaties.  Dan is de reactie te voorspellen.  ‘Nominaties voor een lichte komedie?  Geen wonder!  De voorzitter van de jury speelde zelf de hoofdrol.’  Dat is wat ze noemen een ‘Catch 22’.  Een situatie waarbij alleen maar verloren kan worden.  En ondeugend als we zijn, gingen we Peter Van den Begin meteen vragen welke Houdini-truken hij uit zijn pols denkt te schudden om uit die lastig parket verlost te geraken.  Hoffelijk als hij is, stond hij ons volgaarne te woord en ging hij onze eerste en eigenlijk enige vraag niet uit de weg : ‘Hoe ga je als hoofdrolspeler van ‘Frits en Freddy’ je rol als juryvoorzitter van de Vlaamse Filmprijzen naar behoren waarnemen?’

Peter VdB : ‘Dat was ook mijn eerste opmerking toen ze me vroegen als voorzitter.  En toen zeiden ze : ‘Dan maak je geen lid uit van de jury.'”

Hoe kan dat nu?  Als voorzitter van de jury?

Peter VdB : “Ja, maar als het tijdens de besprekingen over ‘Frits en Freddy’ zal gaan, dan stap ik buiten.  En ik ben er nu mee voor aan het zorgen dat de jury ook zal bestaan uit mensen die niet tot het filmmilieu behoren, zodat die stemming in alle democratie en gerechtigheid kan verlopen.  Het probleem is, hier in Vlaanderen, wie je ook vraagt, er is altijd wel iemand betrokken partij.  Nee, ik denk niet dat het probleem zal zijn. Het wordt pas een probleem wanneer we iets winnen.  Dan misschien.”

Dus het is te hopen dat je niets wint?

Peter VdB : ‘Voilà.  Of alles (lacht). Dan is het ook heel duidelijk (lacht) : beste hoofdrol, beste bijrollen, beste regie, beste productie, beste cinematografie en beste alles…”

Waarom heb jij de opdracht aanvaard?

Peter VdB : “Het is een gratis vakantie aan zee hé, voor het hele gezin, nanny incluis.”

Je hebt hier ook de eerste titels van je selectie als master bekend gemaakt.  Je gaat vooral films tonen waarin acteurs te zien zijn die jou tot voorbeeld gediend hebben.  Kijk jij naar andere acteurs om te zien hoe je het zelf moet doen?

Peter VdB : “Niet bewust, maar het zijn wel allemaal acteurs die me op de ene of andere manier hebben geïnspireerd. Ik moest als master hoe dan ook een kapstok vinden om die selectie aan op te hangen.  En toen dacht ik : als je niet vertrekt van titels van films, vertrek dan misschien van namen van acteurs.  En aan de hand van die namen, zoek je dan films. En als ik nu naar het lijstje kijk, zie ik allemaal films die me zijn bijgebleven door de acteurs die erin meespelen.  En de meeste zijn wel bekende namen.  Er zitten een paar minder bekende namen in.  Het brede publiek zal misschien Dennis Lavant niet kennen, maar toen ik ‘Les Amants du Pont-Neuf’ zag en daarna ‘Mauvais Sang’, was ik daar wel zeer, zeer hard van onder de indruk.  En ik vind ook dat een acteur of een actrice nog altijd de schakel is tussen het publiek en de maker. Het is de acteur die de ontroering teweegbrengt, of ervoor zorgt dat je meegaat in de film.  En dan mag je nog een fantastisch scenario hebben of een geweldige regisseur zijn, als je niet over de acteurs beschikt die je meepakken in de film, dan gebeurt er weinig. En ik vind dat dat hier in België een beetje onderschat wordt. Daarom ben ik ook blij dat, ondanks het feit dat we zo’n kleine markt hebben en dat het hier echt zo’n ons-kent-ons-milieu is, dat er een poging wordt ondernomen om die filmprijzen een boost te geven.  In Nederland maken ze daar allemaal veel minder problemen over.  Er zijn daar ook prijzen voor acteurs in het theater.  Het is ook niet evident, precies omdat het hier zo’n klein milieu is.  En dan krijg je al vlug dezelfde namen.  Maar nu begint het echt wel te groeien.  Je begint echt een Vlaamse filmindustrie te krijgen. Het was dus hoog tijd om het nog eens te proberen.  Ik vind het een dapper initiatief.  En dat het ook niet evident is om een jury samen te stellen, dat geef ik ook toe. Als je op termijn stand wil houden, moet je met die jury wel breed genoeg gaan.”

Was het echt jouw idee om af te stappen van een jury die uitsluitend bestond uit mensen uit het filmmilieu?

Peter VdB : “Ja, ik heb meteen gesuggereerd om het allemaal een beetje open te trekken, want anders zit je zo snel met betrokken partijen.  Ga maar eens op zoek naar een regisseur of een scenarist die dat jaar niet op de ene of andere manier aan een film heeft meegewerkt.  Daarom dat het goed is om op zoek te gaan naar een aantal mensen uit een andere discipline, die onbevoorrecht kunnen zeggen : ‘Dat vind ik goed en dat niet.'”

Er komen twaalf Vlaamse films in aanmerking.  Hoeveel heb jij er nu al van gezien?

Peter VdB : “De helft, denk ik.  Ik ga meestal niet naar premières.  Ik probeer dan later zelf te gaan.  Alleen lukt dat niet altijd. Nu zal het dus wel lukken.”

Stany Crets zal weer niet content zijn.

Peter VdB: “Hij zal ook niet genomineerd zijn.”

Kan ook niet.  Hij zat in geen enkele film die uitkwam tussen 1 augustus vorig jaar en eind juli van dit jaar.  Maar ik bedoelde vooral dat jij master bent.  Je zat ook al eens in de jury van het Filmfestival van Gent, terwijl hij toen beweerde dat hij veel meer op de hoogte was van films dan jij.

Peter VdB : “Zei die dat?  Story of his life hé.  Wat moet ik zeggen: ‘nee, ik zal het niet doen, want anders is Stany slecht gezind’?  Die tijd is voorbij.  Vroeger deed ik dat. Ik zei : ‘Nee, ik weiger alle filmaanbiedingen, want anders zal Stany boos zijn.’  Nee, die tijd is voorbij.  En ik heb nog geen woordje voor hem gedaan.  Ik heb er wel voor gepleit dat men de volgende jaren niet alleen een master, maar ook eens een meesteres op de affiche zet.  Want ik heb nu mijn selectie ook volledig op mannelijke acteurs gebaseerd.  Omdat me intussen beloofd is dat volgend jaar, of zeker het jaar daarna een vrouw het voor het zeggen krijgt.”

Je kunt je jury bevolken met uitsluitend vrouwen.

Peter VdB : “Ik heb een aantal voorstellen gedaan…”

 

(op de foto : festivaldirecteur Peter Craeymeersch met Peter Van den Begin)

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …