Peter De Maegd en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Zijn bekendste Belgische film als producer blijft ‘Welp’, maar internationaal komen er alsmaar meer titels bij waar hij als coproducer een serieuze inbreng in had.  Hij haalde Terence Davies naar België en zorgde ervoor dat ‘A Quiet Passion’ hier werd gedraaid, en deed ook hetzelfde voor ‘Iron Sky : The Coming Race’ van Timo Vuorensola. En als je op de aftiteling van  ’55 Steps’ van Bille August heel wat Vlaams talent aantreft, dan is ook dat volledig te danken aan deze Peter De Maegd.  Wat zijn plannen zijn, wat zijn kijk is op de toekomst, daar licht hij een tip van de sluier van op in de antwoorden op onze nieuwjaarsvragen. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?
 

De biopic ‘Cool Abdoul’ van Jonas Baeckeland over bokser Ismail Abdoul is onze topprioriteit. Bijzonder stevig en mooi project. Beetje ‘Patser’ meets ‘Rundkop’ als we even zeer vrije vergelijkingen mogen maken. En in februari gaat onze eerste animatiefilm “ZOOks” in première. Voor het eerst zal je een Vlaamse topcast (Tine Reymer, Matteo Simoni, Frank Focketeyn, …) in animatievorm zien. En we zijn ook fier op de film ‘Maestro Morricone’ over en met de legendarische componist Ennio Morricone geregisseerd door Acadamy Award-winner Giuseppe Tornatore. We mikken op een premiere op zijn 90ste verjaardag in november 2018. Ook draaien we ‘Klem’, de eerste stap van Ish Ait Hamou als fictie-regisseur en – bij mijn weten – de eerste kortfilm sinds decenia die door de VRT gecoproduceerd wordt.

Kortom, laat 2018 maar komen!
 

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik heb veel goesting om ‘Patser’ te zien. Waarschijnlijk niet het meest originele antwoord, maar in dit geval een goede zaak.


3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

De samenwerking met Deben Van Dam op ‘Remise’ was een zeer goede ervaring. Het was bijzonder mooi om hem te zien zoeken en groeien als auteur.

 
4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik denk in de eerste plaats aan de indrukwekkende acteurs en actrices die we hier hebben en die steeds meer hun blik richten op een internationale horizon. Terecht. Het potentieel is er. Zoals bijvoorbeeld Johan Heldenbergh die een erg mooie rol speelde naast Hilary Swank en Helena Bonham Carter in ’55 Steps’. Maar ook andere talenten, zoals Maaike Neuville, Sofie Hoflack, Daphne Wellens en in het bijzonder Shooting Star Matteo Simoni

 
5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

 

De mediasector en de filmindustrie in het bijzonder is een erg specifiek en gediversifieerd wereldje. Een solide, brede brug bouwen naar de overheid toe is daarom geen evidentie, maar daar is Pierre samen met zijn team goed in geslaagd. Op basis van die sterke fundamenten kunnen we nog héél lang bouwen. Merci! Persoonlijk ben ik altijd erg dankbaar geweest voor zijn directe, soms harde onderlinge dialoog. Hij munt daarbij vooral uit in de correcte inschatting van mensen. Zo heb ik zijn advies één keer niet gevolgd. Later heb ik hem jammer genoeg gelijk moeten geven.


 6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Verder bouwen op de solide basis die er is. De keuze voor Erwin Provoost is zonder twijfel de beste keuze. He knows how to handle this job.

 
7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Hilde Van Mieghem stond afgelopen jaar op verschillende manieren terecht in de spotlights. Wat mij betreft mag die trend in 2018 verdergezet worden en het Filmfestival van Oostende is daarvoor een mooi platform.
Zie ook :
Samen met Fikry El Azzouzi op de première van ‘Sprakeloos’. Fikry schreef samen met Jonas Baeckeland het scenario van ‘Cool Abdul’. (foto KVdm – Cinevox)

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …