2014 zal geen makkelijk jaar geweest zijn voor de programmator van het Film Fest Gent. Ten eerste viel artistiek directeur Patrick Duynslaegher ziek uit en kon er niet bij zijn op filmfestival in oktober, en na het festival kondigde zakelijk leider Bart Vandesompel zijn vertrek aan. Anderzijds was het Film Fest nooit Belgischer qua programmatie dan in de recentste editie. Dus kwam er heel veel van de last op Wim zijn schouders te liggen. Maar na al die jaren kent hij natuurlijk beter dan wie ook het klappen van de zweep. Wij gingen ook even met hem klappen en Wim beantwoordde voor ons onze nieuwjaarsvraagjes.
1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Voor de Belgische film bleek 2014 alweer een opmerkelijk jaar met een Oscar-nomiatie voor Broken Circle. De vele opmerkelijke films: ‘Violet’, ‘Lucifer’, ‘Waste Land’, ‘Welp’, ‘De Behandeling’, ‘Waiting for August’, ‘Labyrinthus’, ‘Deux Jours Une Nuit’, ‘Brabançonne’, ‘Image’, ‘N-The Madness of Reason’. Een straffe oogst voor zo’n klein landje, toch? Maar jammergenoeg ook opmerkelijk (én onverdiend) te weinig publiek. Met ook opgemerkte internationale films met een Belgisch tintje (‘The Drop’, ‘The Loft’) en opmerkelijke internationale aandacht voor Belgische cineasten en hun films (Caroline Strubbe in Moma, de prijzenregen voor onder meer Sahim Omar Kalifa en Teodora Ana Mihai). Straffe kortfilms ook met onder meer ‘Perdition County’ van Raphaël Crombez; L’infini van Lukas Dhont en ‘Billy The Bully’ van Wannes Destoop. Voor mezelf (en het Film Fest Gent team) was het een bewogen jaar, met vele structurele veranderingen. Maar veranderingen die de organisatie klaar moeten maken voor de komende (40) jaren.
2) Wat zijn uw plannen voor 2015?
De 42e editie van Film Fest Gent (13-24 oktober 2015) met de 15e verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards ceremonie (WSA) op zaterdag 24 oktober. En extra middelen zoeken om deze evenementen te kunnen realiseren en verder uit te bouwen ondanks de besparingen.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
2014 was zonder twijfel het jaar van de debutanten Bas Devos en de tandem Adil El Arbi en Billal Fallah. Maar ook van DOP-Nicolas Karakatsanis, regisseur Michael R. Roskam, producenten Tomas Leyers en die andere tandem Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Benieuwd naar het debuut van Lenny Van Wesemael. Naar de nieuwe langspeelfilm van Adil en Billal. Naar de nieuwe Kadir Balci. Naar de nieuwe Felix van Groeningen. Naar de nieuwe Jaco Van Dormael. Naar de langspeelfilms van Nathalie Teirlinck, Bülent Öztürk en Sahim Omar Kalifa (hoewel dat vermoedelijk nog wat te vroeg zal zijn en eerder voor 2016). Naar de overvloed aan Schoenaerts-films…
5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.
Als Pierre nog zin heeft, verleng dat mandaat!
Zie ook :