Tom Van Avermaet is de man die twee jaar geleden ons land vertegenwoordigde op de Oscaruitreikingen met zijn ‘Dood van een schaduw’ en aan het eind van 2013 ook de European Film Award voor beste kortfilm mee naar huis mocht nemen. Uiteraard zijn we benieuwd naar waar hij mee bezig is. En met zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes, krijgen we toch al een tipje van de sluier opgelicht.
1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Ik denk dat het voorbije jaar voor de Belgische film erg succesvol was, films die scoren in binnen en buitenland, veel films die gemaakt werden en worden, veel nieuwe talenten die kansen krijgen en bevestigen. Als men hier verder op kan bouwen, wat hopelijk ondanks de besparingsgolf zal kunnen gebeuren, dan ziet de toekomst voor film in België er erg goed uit. Ik hoop dan ook dat het Belgische publiek in grote getalen film uit eigen bodem zal blijven ondersteunen.
Voor mij persoonlijk was het een trager jaar, maar dat had ook met wat persoonlijke dingen te maken. Er is onder andere een project in ontwikkeling met een groot Engels/Amerikaans productiehuis, maar dit is nog in de fase waar we op zoek zijn naar de juiste schrijver (het gaat hier om de adaptatie van een videospel). Voor de rest zijn er een paar ideeën in ontwikkeling die vrij groot zijn, maar als ze kunnen gerealiseerd worden toch iets speciaal kunnen worden.
2) Wat zijn uw plannen voor 2015?
Voor mij in 2015 zal het een jaar worden van knopen doorhakken en verdere ontwikkeling van de projecten die ik in 2014 heb opgestart. Ik weet niet of ik effectief al een film zal kunnen draaien in 2015, maar de dingen kunnen soms erg snel gaan (of erg traag, maar dat is film). Ik hoop althans projecten voorbij de ontwikkelingsfase te krijgen en in pre-productie en volop verder te kunnen schrijven om m’n ideeën naar een scenariofase te krijgen.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Filmfiguren voor mij zijn Adil El Arbi & Bilall Fallah, die met hun eerste langspeler toch wel een impact hebben gemaakt en ook de harten van Vlaanderen hebben veroverd. En Kobe van Steenberghe en Hendrik Verthé die met hun productiehuis a-team toch wel grote klasse uitstralen. Ook Jonas Govaerts heeft voor mij een sterk debuut kunnen afleveren, met een genrefilm die toch wel ver buiten de landsgrenzen z’n succes heeft gekend (met Peter De Maegd van Potemkino als drijvende kracht op productioneel vlak). Nicolas Karakatsanis blijft zoals steeds een belangrijke figuur, zowel in Jonas’ film ‘Welp’ als in de succesvolle art-house hit ‘Violet’ van Bas Devos. Maar er zijn zoveel mensen te noemen, Felix Van Groeningen met z’n oscarnominatie, Veerle Baetens die internationaal weet door te breken, Matthias Schoenaerts die tal van buitenlandse projecten heeft afgewerkt, de lijst gaat door en door, we mogen in Vlaanderen wel trots zijn op al dat talent.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Adil & Billall brengen al heel snel weer een nieuwe film uit, dus dat wordt weer uitkijken. Ongelofelijk wat ze op zo’n korte tijd hebben kunnen verwezenlijken. Sahim Omar Kalifa zal met Bagdad Messi ook wel een oscarnominatie in de wacht slepen, wat dan toch wel de vierde op rij wordt voor Vlaanderen en hopelijk kan Sahim het beeldje ook mee naar huis nemen. Hij heeft ook een langspeler in de startblokken, dus watch out world, Sahim is coming. Verder kijk ik uit naar het nieuwe werk van Robin Pront en Nathalie Teirlinck die hun eerste langspeler gaan draaien, als ook Anke Blondé. En ook zou ik zeker het werk van DOP Stijn Vanderveken en Concept Artist/Art Director Gert Stevens in de gaten houden, die internationaal wel potten gaan breken. Maar er is zoveel talent dat je de lijst eindeloos kan doortrekken.
5) Het contract van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.
Ik denk dat Pierre waarschijnlijk best zichzelf opvolgt, de voorbije gouden jaren van de Vlaamse film hebben toch ook veel te danken aan zijn beleid en gezien iedereen lang zal moeten werken, waarom niet Pierre Druot?
Maar als het effectief tot een punt van opvolging komt hoop ik vooral dat het iemand zal worden met een grote passie voor het medium en een artistieke en commerciële visie die de Vlaamse film naar nieuwe hoogtes kan blijven duwen.