Het is niet sinds hij in 2013 de Vlaamse cultuurprijs won dat monteur Nico Leunen, monteur van een hele waslijst Vlaamse films, door het buitenland ontdekt is. Ze wisten hem al wel zitten, maar nu zou het kunnen dat de belangstelling stilaan niet meer tegen te houden is. En toch laat hij België en Vlaanderen niet schieten. Dat blijkt ook uit het feit dat hij onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordde. En zo komt u te weten dat hij momenteel met een Italiaan werkt en straks weer met een Belg.
1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Persoonlijk ben ik 2014 begonnen in Los Angeles – in goed gezelschap – en zat ik enkele maanden later in hetzelfdegezelschap in Cannes op het festival. Dat was een ervaring om U tegen te zeggen. Ryan Gosling behoort tot één van de mooiste en warmste regisseurs waarmee ik tot nu toe heb kunnen werken.Verder heb ik nog fijne samenwerkingen gehad met o.a. Jeroen Perceval, Stefan Vanfleteren en Isabelle Tollenaere. Ik ben ook erg trots op de nieuwste film van Sofie Benoot : ‘Desert Haze’. Voor de Belgische film was ‘Violet’ was zeker een hoogtepunt. Over de laagtepunten spreken heeft weinig zin denk ik. Laten we positief blijven.
2) Wat zijn uw plannen voor 2015?
Momenteel werk ik aan het langspeel-debuut van Jonas Carpignano : zwaar de moeite !
Dan volgt Felix Van Groeningen. Er staat nog veel op stapel maar eerst zien wat er werkelijk doorgaat en wie weet wat er uit de bus valt… Ik hoop ook tijd te vinden om te schrijven aan eigen werk.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Op de terechte Vlaamse Cultuurprijs voor Film voor Frank van den Eeden na, sprong er voor mij niemand specifiek uit dit jaar…Film blijft toch ook echt een groepsgebeuren.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Ik denk én hoop dat we van Jeroen Perceval het laatste nog niet gezien hebben. Met zijn eerste kortfilm bewees hij meteen een visie te hebben en ongelooflijk veel goesting om cinema te maken. Ik hoop dat hij snel aan nieuwe dingen werkt én liefst met mij… !!
De film van Pieter-Jan De Pue wordt zéker ook een parel om naar uit te kijken. Straf en schoon.
5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.
Zoals het filmmedium ons leert, komt aan elk mooi verhaal een eind… Hopelijk vind Pierre de energie om toch nog even door te gaan. Het staat buiten kijf dat het ongezien is wat er met de Vlaamse film is gebeurd het afgelopen decennium en daar is hij zeker de laatste jaren voor een groot stuk verantwoordelijk voor. Ik hoop van harte dat hij zelf een idee heeft qua opvolging en dat hij deze grondig voorbereidt. Zolang de volgende intendant de politiek kan doen inzien dat er zowel grote publiekscinema als innovatieve filmkunst
gemaakt moet worden, vallen we hopelijk niet in een vacuüm.