Het blijft een opmerkelijk verhaal, dat van Bülent Öztürk, een man die hier aankwam en nooit een film in een zaal gezien had. Maar prompt vond hij een tweede thuis in de betere filmzalen van Antwerpen, Cartoon’s en Cinema Zuid, en ontpopte zich zo tot een verwoed filmliefhebber, ging film studeren en voor hij het wist bleek hij een auteur in zich te hebben, die intussen onder meer op tal van festivals, waaronder dat van Venetië, met de allerhoogste prijzen aan de haal ging. Die Bülent zit niet stil. Integendeel. Actief en activist als hij is, laat hij het niet bij woorden, maar wil hij mensen blijven beroeren, bewegen en ontroeren met bewegende beelden. Want de beeldtaal is intussen zijn eerste taal geworden. Maar ook in het Nederlands drukt hij zich meer dan behoorlijk uit. Lees zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes.
1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Ja en neen. Ja, omdat ik vaststel dat er heel veel talent is in België. Ik was erg blij bij de afstudeerprojecten van het KASK de documentairefilm ‘Kosmos’ van de jonge talentvolle filmmaker Ruben Desiere te zien. Dat is een prachtige docfilm die me hoop geeft over de nieuwe filmmakers… Neen, omdat films van talentvolle arthouse cineasten niet of zeer beperkt tot in de zalen geraken hier in Vlaanderen, denk maar aan ‘Waiting for August’ die meerdere keren in het buitenland in de prijzen viel, maar hier slechts één keer in Cartoons Antwerpen vertoond werd. Dat vind ik ontstellend jammer. Recent zag ik een pracht van een film van Gust Van den Berghe, ‘Lucifer’, en ik hoop vurig dat hij tot in de zalen zal geraken.
2) Wat zijn uw plannen voor 2015?
Vanaf april ga ik mij afzonderen op de locatie van mijn eerste langspeelfilm ‘Blue Silence’ (werktitel). Aan deze film werk ik samen met Tomas Leyers van ‘Minds Meet’. Aan dit project werk ik al meer dan drie jaar en in december 2014 werd productiesteun toegezegd door het VAF, waarvoor ik enorm dankbaar ben. Verder heb ik nog andere plannen, waarvoor ik hopelijk in april meer nieuws kan geven.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Wie het eerst in mijn hoofd opkomen zijn de talentvolle mensen met wie ik nauw samenwerk : Hadewych Cocquyt (D.O.P.) en Hanne Phlypo (producer) die met mij werkten aan mijn kortfilm ‘Houses with Small Windows’. Verder denk ik aan Daniël Lambo (regisseur en producent) en Tomas Leyers (producent van eerste mijn langspeelfilm). Er zijn nog zo vele anderen die ik hier zou kunnen noemen. Ik hoop dat we verder zullen kunnen genieten van hun werk.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Er zijn zoveel talentvolle mensen, maar als ik toch een naam zou moeten noemen is het wel Matthias Schoenaerts. Gewoon een topacteur.
5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.
Ik weet niet zo goed hoe het einde van zo’n mandaat juist in zijn werk gaat, maar ik voel dat Pierre Drouot als een sjamaan blijft voor de Vlaamse filmindustrie/kunst en misschien nog zal aanblijven…Zo hoop ik alvast.