Oscarfavoriet ‘Dood van een Schaduw’ op Internationaal Kortfilmfestival van Leuven

Hij werd al eerder getipt als grote kanshebber voor de Oscars, en sinds The Academy of Motion Picture Arts and Sciences gisteren de shortlist bekendmaakte voor de Oscars is nu intussen bewezen dat al die gunstige vermoedens ergens op gebaseerd waren. ‘Dood van een Schaduw’ van regisseur Tom Van Avermaet staat op de shortlist voor de Oscars. Dat wil nog niet zeggen dat de film genomineerd is, maar hij komt echt wel heel aardig in de buurt.  In totaal staan er nog 11 films op die shortlist en van die 11 zullen er uiteindelijk 5 genomineerd worden.  Dat wil zeggen dat de film van Van Avermaet bijna 50 % kans heeft op een nominatie. En u hebt de kans om de film te bekijken.  Uw slaagkansen liggen zelfs nog een stuk hoger.  Want tijdens het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven — dat vanavond van start gaat — wordt ‘Dood van een Schaduw’ verschillende keren vertoond.

KLIK HIER als u het interview wilt zien dat wij recent met Tom Van Aevermaet hadden. Toen had hij al een grote prijs gewonnen in Hollywood, maar intussen sleepte hij ook een bekroning in de wacht op het gerenommeerde festival van Valladolid en donderdagavond won hij ook de CFP Young Talent Award voor de reclamespot die hij voor Luminus maakte.

‘Dood van een Schaduw’ gaat over een soldaat, Nathan Rijckx, die stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een vreemde verzamelaar heeft zijn schaduw gevangen en geeft hem een nieuwe kans tot leven, in ruil voor het vangen van 10.000. andere schaduwen. 

Matthias Schoenaerts speelt de hoofdrol in de film, naast onder meer Laura Verlinden, Peter Van Den Eede en Benjamin Ramon.  Stijn Van der Veken verzorgde fotografie, de muziek van is van Raf Keunen (‘Rundskop’) en de montage van Dieter Diependaele.  De visual effects zijn het werk van Digital Graphics.  De Belgische hoofdproducente is  Ellen De Waele (Serendipity Films). Zij produceerde de film in coproductie met het Franse Perspective Films.  De film werd trouwens ook in Frankrijk gedraaid.  Maar zonder de heel serieuze inbreng van het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat eerder een Wildcard uitreikte aan Van Avermaet voor zijn eerdere film ‘Droomtijd’ en zonder de Belgische Taxshelter, zou de financiering nooit rond geraakt zijn.  Voorlopig is ‘Dood van een Schaduw’ de allerlaatste film die Matthias Schoenaerts met een Belgische regisseur gedraaid heeft.  Zoals het er nu naar uitziet, zou het wel eens kunnen dat Belgische regisseurs ook internationaal aan de top zullen moeten staan om ooit nog eens met Schoenaerts te kunnen werken.

Op 10 januari worden er drie tot vijf genomineerden geselecteerd. Wie uiteindelijk de Oscar voor beste korte film wint, weten we in de nacht van 24 februari.

De voorbije tien jaar heeft België drie Oscarnominaties in de wacht gesleept in de categorie ‘Beste Korte Film’. Dat was het geval voor ‘Fait D’Hiver’ van Dirk Beliën (producente Anja Daelemans), ‘Tanghi Argentini’ van Guy Thys (producente Anja Daelemans) en Na Wéwé’ van Ivan Goldschmidt (Vlaamse coproducenten : Dries Phlypo en Jean-Claude Van Rijckeghem).

Bekijk ook :

‘Dood van een Schaduw’ wint in Los Angeles

‘Dood van een Schaduw’ wint in Valladolid

 

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …