Nominaties voor de Ensors zijn bekend : ’Marina’, ’De Behandeling’ en ’Het Vonnis’ favoriet

De jury van de Ensors, onder voorzitterschap van Bart De Pauw kwam op zaterdag 9 augustus 2014 voor het eerst samen. ’Marina’ en ‘De Behandeling’ zijn elk 8 keer genomineerd. ‘Het Vonnis’ kreeg 7 nominaties. De drie favorieten zijn producties van het Eyeworks van Peter Bouckaert, die daarmee meteen alle toeters en bellen kan bovenhalen.  ‘I’m The Same, I’m Another’ en ‘Flying Home’ komen respectievelijk 5 en 4 keer in aanmerking voor een Ensor. ’Halfweg’, ‘Los Flamencos’, ’Drift’ en ’Labyrinthus’ moeten het stellen met  elk één nominatie. Koen De Bouw is net als monteur Philippe Ravoet twee keer genomineerd.  Het gala van de Ensors zal voor het eerst op het Telenetkanaal PRIME Star HD live te volgen zijn op zaterdag 20 september.

Cameraman Stijn van der Veken zetelt in de jury van de Ensors. Momenteel staat hij op de set van ’Alles voor Lena’, de film van Lukas Bossuyt (© Kurt Vandemaele voor Cinevox)

De genomineerden werden geselecteerd door een professionele jury, onder leiding van televisiemaker en scenarist Bart De Pauw. Producer Dries Phlypo, regisseur en televisiepresentator Erik Van Looy, scenarist Christophe Dirickx, cameraman Stijn van der Veken, kostuumontwerpster Kristin Van Passel, acteur en regisseur Tom Van Dyck, filmrecensent Stefaan Werbrouck, zangeres Geike Arnaert en actrice Anemone Valcke zullen samen de Vlaamse Filmprijzen uitreiken.

In de categorie Beste Film strijden ’Marina’, ‘Het Vonnis’ en ‘I’m The Same, I’m Another’ voor de hoofdprijs. Jan Verheyen (‘Het Vonnis’), Stijn Coninx (’Marina’) en Hans Herbots (‘De Behandeling’) maken kans op de prijs voor Beste Regisseur. De scenarioschrijvers (Rik D’Hiet & Stijn Coninx, Carl Joos en Jan Verheyen) van deze drie films komen in aanmerking voor de Ensor voor Beste Scenario.

Matteo Simoni (’Marina’) neemt het op tegen Koen De Bouw (‘Het Vonnis’) en Jurgen Delnaet (’Halfweg’) in de categorie voor Beste Acteur.

Heel verrassend toch hoe Geert Van Rampelberg (’De Behandeling’) en Koen De Graeve (’Halfweg’) in die categorieën werden genegeerd.

En wie het geluk gehad heeft om ’Drift’ te zien, zou het ook logisch vinden om Dirk Hendrickx in deze categorie genomineerd te zien.  In de categorie beste actrice minder verrassingen. Daar werden Evelien Bosmans (’Marina’), Charlotte De Bruyne (‘Flying Home’) en Kimke Desart ( ‘I’m the Same, I’m Another’) terecht genomineerd. Al viel daar ook wel wat te zeggen voor een Ina Geerts of een Karen Vanparys.

Koen De Bouw kan straks met twee beeldjes naar huis

De Ensor voor de beste mannelijke bijrol gaat dit jaar naar een gevestigde waarde :  Josse De Pauw (‘Flying Home’), Johan Van Assche (‘De Behandeling’) of Koen De Bouw (‘Los Flamencos’), die dus in twee categorieën genomineerd is. Voor de Ensor voor de beste vrouwelijke bijrol neemt Viviane De Muynck (‘Flying Home’) het op tegen Ingrid de Vos (‘De Behandeling’) en Brit Van Hoof (‘De Behandeling’).

De soundtracks van ‘I’m The Same, I’m Another’ (Albert Markos), ’Drift’ (Kris Dane) en ‘De Behandeling’ (Kieran Klaassen, Melcher Meirmans, Chrisnanne Wiegel) maken kans op de prijs voor Beste Muziek.

De echtgenote van Dominique Deruddere neemt het op tegen de moeder van Anemone Valcke in de strijd om de prijs voor de beste kostuums.

Frank van den Eeden (foto Belgian Society of Cinematographers)

In de technische categoriëen vinden we Lou Berghmans (’Marina’), David Williamson (‘I’m The Same, I’m Another’) en Frank van den Eeden (‘Het Vonnis’) terug in de categorie voor Beste D.O.P. Van den Eeden verichtte ook fantastisch werk op de set van ’De Behandeling’.  Daarvoor had hij nog een nominatie mogen krijgen. Catherine Marchand (’Marina’), Loret Meus (‘Flying Home’) en Tine Verbeurgt (‘Het Vonnis’) nemen het tegen elkaar op voor de prijs voor Beste Kostuum. Benieuwd of jurylid Anemone Valcke zich onthouden heeft bij het stemmen in deze categorie.  Want Tine Verbeurgt is haar moeder.  Een getalenteerde dame die al een hele tijd meedraait en haar nominatie dubbel en dik verdient.

Philippe Ravoet zal sowieso een beetje verliezer zijn. Want hij kan zichzelf verslaan in de categorie ’beste monteur’.

Hubert Pouille (’Marina’), Johan Van Essche (‘De Behandeling’) en Kurt Rigolle (’Labyrinthus’) strijden voor de prijs voor Beste Art Direction. Philippe Ravoet kreeg twee nominaties, respectievelijk voor ‘Het Vonnis’ en ‘De Behandeling’ voor Beste Montage. Hij neemt het op tegen David Verdurme die de montage van ‘I’m The Same, I’m Another’ voor zijn rekening nam.

Op het gala van de Ensors worden eveneens de Industry Award en de Telenet Publieksprijs uitgereikt.

Tussen 12 en 20 september worden alle 13 films die in aanmerking kwamen voor de Ensors vertoond in Kinepolis Oostende.  Dus ook de afvallers als ’82 Dagen in april’, ’Booster’, ’Kampioen zijn blijft plezant!’ en ’W. Witse de film’. De populairste films van het voorbije jaar worden ook vertoond op café, tijdens Filmcafé on Tour, een project waarbij de films getoond worden in plaatselijke volkscafés.

Het gala van de Ensors zal voor het eerst op het Telenetkanaal “PRIME Star HD” live te volgen zijn. Zo kan iedereen in Vlaanderen live volgen wie als winnaar uit de bus komt. De show zal geproduceerd worden door productiehuis Eyeworks.

Het Filmfestival Oostende start op vrijdag 12 september en eindigt op zaterdag 20 september met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Tickets zijn vanaf nu te koop via de website en Toerisme Oostende.

Zie ook :

Alle films die in aanmerking komen voor de Ensors

Oostende stelt zijn programma voor

Peter Craeymeersch over het FFO

Peter Craeymeersch over de Dag van het Filmberoep

Wim Willaert master op het FFO

Wim Willaert als master in het bioscoopjournaal

De affiche van het FFO is klaar

Promoclip FFO

Check Also

Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen …