Nathalie Teirlinck en haar overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Er zijn al wel enkele vrouwelijke stemmen aan het Vlaamse filmfirmament, maar er zijn er vooral meer nodig.  Het is al enkele jaren dat Nathalie Teirlinck bij de aanvoerders hoort, als kenners het hebben over vrouwen die een nieuw geluid kunnen brengen in de Vlaamse film.  Want uit haar veelbekroonde kortfilms en gevierde toneelstukken was dat het minste wat je kon opmaken : deze dame heeft iets te vertellen. En dat blijkt ook uit ‘Le passé devant nous’, die eerste langspeler van haar, waarmee ze prompt het Filmfestival van Oostende mocht afsluiten.  Pers en publiek zwaar onder de indruk en dus nu maar hopen dat de bioscooprelease van haar film, voorzien voor 15 februari, de nodige vonken zal geven. In aanloop daar naartoe beantwoordde Nathalie onze nieuwjaarsvraagjes.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Voor mezelf volmondig ja! Ik heb met veel gretigheid en stiekeme trots mijn eerste langspeelfilm ‘Le passé devant nous’ afgewerkt. Pieken en dalen tegelijk waren er vooral in mijn montageperiode in Kopenhagen. Bloed, zweet en tranen maar ook overdonderend geluk in een wondermooie stad.

(foto KVdm – Cinevox)

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Mijn film komt in de zalen in februari met hopelijk nog wat mooie avonturen in het buitenland. En, hoewel er in 2016 al veel in mijn hoofd rondspookte voor een volgende film, kan ik niet anders dan heel monogaam met een project bezig zijn. Dus in 2017 wil ik eindelijk dat gespook vorm geven. Een nieuwe film schrijven dus graag.

foto KVdm – Cinevox

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Velen. Maar misschien net ietsje meer dit jaar: Fien Troch, die eindelijk de erkenning kreeg in het buitenland die ze verdient. En zeker ook mijn DOP Frank van den Eede, die zo weergaloos genereus was van de eerste schrijfsels op papier tot het allerlaatste lettertje op mijn eindgeneriek.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Ik was mentor van Lukas Dhondt’s eindwerk en ben natuurlijk razend benieuwd wat hij nu aan het bekokstoven is.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

 

Nathalie, ga jij in 2017 eindelijk op zondag vrijaf nemen. Nathalie zou antwoorden: Ja, maar…

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

 

Aan de meer ervaren rotten uit dit mooie vak => Verzacht ooit de onrust als je even in de stilte na een groot project vertoeft?

Zie ook :

anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Trailer ‘Le passé devant nous’

 

 

 

(kopfoto : © Andy Tierce)

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …