Matthias Lebeer en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

We lieten hier in de loop van vorig jaar Matthias Lebeer aan het woord, een Vlaamse regisseur die al jaren in Londen woont en van daaruit een internationale carrière heeft ontwikkeld die zich in de eerste plaats in de wereld van de reclame situeert. Maar even goed draait hij af en toe fictie voor internationale kanalen die niet altijd de geijkte paden volgen en probeert hij de aandacht van de filmwereld te houden. Zo draaide hij het voorbije jaar in Londen ook nog de kortfilm ‘Alan’ met onder meer de de actrice Mhairi Calvey (van o.m. ‘Braveheart’) en nemen de plannen om in Frankrijk een eerste langspeler te draaien een alsmaar concretere vorm aan, zo mogen we afleiden uit zijn antwoorden op onze vragen bij de overgang.

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

2018 begint voor mij met een webserie waar ik tot en met het voorjaar 2018 aan ga werken in Schotland. 2018 zou ook het jaar kunnen zijn dat ik mijn eerste speelfilm draai. Het is nog even onzeker ivm financiën maar de producent van de film, Jean Bréhat, mikt op het najaar. Ik wil meer ‘Neen’ zeggen tegen reclame opdrachten en meer de tijd nemen om zowel aan eigen projecten als aan fictie te werken. Een uitdagend jaar dus.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik hou ook erg van sport thema’s in film en kijk dus uit naar ‘Coureur’ van Kenneth Mercken. Ik ben ook benieuwd naar de nieuwe film van Adil en Bilall.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ik denk dat ik dringend een groot inhaalmanoeuvre moet maken en meer Vlaamse producties ga moeten bekijken om mee te zijn met al het overvloed aan (nieuw) talent. Met de reclamefilms die ik maak zit ik overal, van Shanghai tot Moskou tot San Fran of Cairo en ik kom met andere woorden maar weinig in contact met Vlaamse crews. Ik volg wel nauw het werk van enkele DOP’s zoals Grimm Vandekerckhove, Brecht Goyvaerts, en Bjorn Charpentier. Bjorn heeft net een tv-serie achter de rug in Vlaanderen die hij met het reclame-regieduo Norman Bates heeft gedraaid. En nog een collega reclame-regisseur die mij opvalt is Arnaud Uyttenhove. Of hij een fictieproject gaat maken weet ik niet, maar ik zou het hem alleszins vragen.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik zie vele acteurs en actrices opduiken in niet Vlaamse producties. Ik zag net een trailer passeren van de Nederlandse film ‘Verrukkulluk’ met Romy Louise Lauwers en ik zag Laura Verlinden in Michael Haneke’s laatste film. Chapeau! De meesten van mijn klas zoals Pieter-Jan De Pue, Eshref Reybrouck, of Tom Van Avermaet zijn bezig zowel in het binnen- als buitenland met hun eerste of tweede speelfilm of TV Serie. Ik kom dus uit een sterke klas. 🙂

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

De Vlaamse film industrie draait volop dus VEEL GOEDS!

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Ik zou durven pushen om open te staan voor mogelijke samenwerkingen met merken en of bedrijven zoals Amazon, Netflix, of WeTransfer. Of nog Jameson First biedt talent aan een kortfilm te maken met de acteur Dominic West. Zo’n samenwerking, denk ik, kan ook in Vlaanderen. Zeker als je ziet welke interesse er bestaat voor Tax Shelter. En tenslotte zou ik het fijn vinden mochten scénaristen en regisseurs de weg naar elkaar makkelijker vinden. Vele regisseurs voelen zich genoodzaakt om zelf te schrijven omdat ze maar moeilijk een scénarist vinden die de tijd kan opbrengen om aan hun idee te werken. En dan durft het wel eens lang duren… en dat willen we niet.

Zie ook : 

Anderen die vooruitkijken

Gesprek met Matthias Lebeer

 

 

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …