Mathieu Mortelmans en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Na een reeks indrukwekkende kortfilms en tv-series te hebben geregisseerd, was menigeen het er over eens dat Mathieu Mortelmans rijp was om een lange bioscoopfilm te regisseren.  Die kans kwam in de voorbije grote vakantie.  Nu maar duimen voor Mathieu en zijn medewerkers dat ze ‘Bastaard’ ook zullen kunnen afwerken.  Want als we de kranten en geruchten mogen geloven is het tegenwoordig niet makkelijk om een productie van Marmalade tot een goed einde te brengen.  Hopen van wel.  Want niemand heeft er baat bij dat productiehuizen verdwijnen.  Maar goed, daar gaat het hier niet over. We stelden Mathieu Mortelmans onze nieuwjaarsvraagjes en hij antwoordde. Wij dankbaar. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik ben me hoofdzakelijk aan het focussen op de postproductie van mijn eerste Vlaamse langspeelfilm ‘Bastaard’ die in 2018 in de zalen uitkomt ! Het wordt een spannende en donkere psychologische thriller die ik heel graag op het publiek wil loslaten… Later op het jaar ga ik ook de regie van een nieuwe (en straf geschreven) Franstalige TV-reeks op mij nemen ! En er komt begin 2018 ook nog een nieuwe kortfilm uit die ik samen met Cécile Delberghe regisseerde.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben benieuwd naar ‘Patser’, ‘Niet schieten’, ‘Coureur’

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Op de set van ‘Bastaard’ heb ik met heel wat talentvolle mensen mogen samenwerken. Daar ben ik iedereen heel dankbaar voor. Ik denk dat we van de acteurs Spencer Bogaert en Bjarne Devolder nog heel veel mogen verwachten. Brecht Goyvaerts (DOP van ‘Bastaard’ maar ook van ‘Tabula Rasa’, ‘Chaussée d’Amour’, ‘Generatie B’, … ) is voor mij ook een van de meest talentvolle mensen met wie ik gewerkt heb. Hij wordt waarschijnlijk al in de gaten gehouden…

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Koen De Bouw gaat ongetwijfeld zijn internationaal elan verderzetten. Hans Herbots nestelt zich sowieso ook verder als topregisseur voor internationale TV-reeksen.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Ik apprecieer zijn werk als bruggenbouwer tussen de Vlaamse en Franstalige cinema (en hun instanties). De openheid, de visie en de samenwerking die hij gecreëerd heeft, zijn cruciaal om bepaalde projecten op poten te zetten.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Hopelijk gaat zijn visie de nodige zuurstof geven aan de Vlaamse filmwereld; een nieuwe kans om zich te vernieuwen zowel qua vorm als qua inhoud. Denk verder na over hoe gesteunde projecten beter hun weg kunnen vinden naar het publiek ! Blijf over de grenzen heen denken ! En ook : pak eens illegale downloads aan ! Ik wens hem heel veel succes.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Robbe De Hert

 

Zie ook : 

Mathieu Mortelmans keek vorig jaar ook al vooruit

 

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …