Lode Desmet ging op tournee door Canada

Documentairemaker Lode Desmet heeft net een tournee achter de rug in Canada met zijn reeds meermaals gelauwerde film ‘A La Guerre Comme A La Guerre’/’War Is Not A Game’ die onlangs ook te zien was op IDFA.

Lode Desmet werd door het Office National du Film van Canada uitgenodigd voor een reeks van 12 voorstellingen. Twee ervan vonden plaats in militaire kazernes.

Dat hij het ook niet warm heeft gehad, moet de foto bewijzen die hij ons opstuurde. Wellicht een zicht op het landschap dat hij vanuit zijn logement genoot.  Het ziet er koud uit, maar de ontvangst was warm, liet hij ons vanuit Canada weten.

 

 

“De film is overal geweldig goed ontvangen door telkens weer een anders samengesteld publiek : van universiteitsstudenten tot gewone mensen en soldaten,” zo zegt hij. “De bezoekers stelden veel vragen, wilden over de film blijven praten en kwamen me heel vaak bedanken en soms ook om raad vragen.    Vooral jonge mensen : wat kunnen wij doen om de wereld te verbeteren ? Klinkt misschien gek maar blijkbaar raakt de film toch wel een paar diepe snaren.”

“De meest ontroerende ontmoeting was die vorige vrijdag in een kazerne met tweehonderd nieuwe rekruten van het Canadese leger, die  pas drie weken geleden hun training waren begonnen. Ze stonden na de film op voor een staande ovatie. Ze herkenden zichzelf in de film – het was een confrontatie met hun toekomst maar ook een spiegel die hen au sérieux nam. Ik denk dat ze vaak het gevoel hebben dat gewone burgers dat niet doen en hen niet snappen.”

 

 

“Voor mij was het een mooie ervaring.  Ik zag met eigen ogen hoe mijn film deed wat ik hoopt dat hij zou doen.  Daarvoor heb ik hem gemaakt.   Hij moet de  wereld rondreizen om een complex en abstract thema toegankelijk en bespreekbaar te maken. Met veel informatie,  emoties en gedachten die de mensen achteraf mee terug naar huis kunnen nemen.  Het was goed om eens even mee te kunnen reizen.  Het gaf een goed gevoel. De film is onderweg en ik hoop dat hij nog lang mag reizen, dat het een lange tocht wordt.”

“Nee, het idee van die tournee kwam niet van mij.  Ik ben eigenlijk gewoon op de uitnodiging ingegaan.  En ik ben blij dat ik heb toegezegd.  Ik zou het in België ook wel eens willen proberen. Als ik er de tijd en de energie voor vind. Want uitputtend is het ook wel.  Ik kan me voor het eerst in mijn leven voorstellen hoe een muzikant zich voelt.”

‘A La Guerre Comme A La Guerre’/’War Is Not A Game’ zal op 13 februari ook te zien zijn op een studiedag in de Koninklijke Militaire School in België.

De film die al op heel wat plaatsen te zien was is recent ook verkocht aan The Documentary Channel in de VS en DSB Israel.

 

 

Voor zijn documentaire reisde Lode de wereld af om op zijn manier de oorlog te verklaren aan de oorlog door zich toe te spitsen op de spelregels, de Geneefse Conventies.  Die regels werden in 1949 vastgelegd.  Maar hebben zulke regels welke zin als het om iets onzinnigs als oorlog gaat?  Om de antwoorden op die vragen te vinden, stapte Lode niet naar de slachtoffers van de oorlogen, maar wel naar de daders.  En toch slaagt hij erin om deze zware materie op een lichte manier te behandelen.   Als u de film nog niet gezien, dan moet u daar vooral iets aan doen.

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …