Leni Huyghe met ‘Matteus’ in Cannes : een interview

Wat een praatvaar, die Leni Huyghe, een grappige, interessante madame.  En een getalenteerde filmmaakster ook.  Won al stapels prijzen met haar eerste kortfilm ‘St-James Infirmary’ en is nu geselecteerd voor de Cinéfondation in op het Filmfestival van Cannes met haar nieuwste kortfilm ‘Matteus’.  Eigenlijk een beetje tot haar eigen verbazing.  Want toen de film op festivals in eigen land vertoond werd, waren de reacties minder uitbundig dan bij haar eerste.  Vandaar dat Leni er eigenlijk zelf al niet meer van wakker lag.

(foto Leni bovenaan : Flanders Image – Helene Lemonnier)

 

In Leni Huyghe’s ‘Matteus’ (18 min) verhuizen Alice en Nico met hun zoontje Mateo naar het platteland.  De jongen begint zich al vlug heel veel te gedragen.  Is het de schok van de verhuizing of heeft de kennismaking met de nieuwe bizarre buurman er iets meet e maken? In de hoofdrollen zien we Mateo BalDolores BouckaertArieh Worthalter, Pieter Genard, Seppe CosynsFilip Vekemans. De fotografie is van David Williamson, terwijl Tom Denoyette voor de montage tekende. De muziek is afkomstig van Simon Hold.

Voor de Cinéfondation kortfilmcompetitie waren er 1700 inzendingen van 320 filmscholen over de hele wereld.  Voor het eerst is er ook een film van een Libanese school geselecteerd.

De hoofdprijs van de Cinéfondation competitie is een uitnodiging voor de regisseur om met zijn volgende film in Officiële Selectie in Cannes te worden vertoond.

Leni, die in een vorig leven al politieke en sociale wetenschappen studeerde, zat in Brazilië, Sao Paolo, omdat ze met een beurs een film over de Braziliaanse was gaan draaien.  En eigenlijk was ze pas terug toen ze alweer naar Frankrijk moest vertrekken. En toch wilde ze graag even tijd maken voor Cinevox.  En het VAF zette weer vriendelijk de deuren voor ons open.  Leni zegt veel en zegt het goed.  Kijk en luister zelf maar.  Dat kan door hieronder op de vragen te klikken.  De antwoorden komen vervolgens in beeld.

Hoe sleepte u de selectie voor de Cinéfondation in de wacht?

Waarover gaat Matteus?

Hoe was het in Brazilië?

 

Ziet u zichzelf als een vrouwelijke regisseur?

Wat gaat u doen als u groot bent?

Bekijk ook het interview met Emilie Verhamme, de andere studente van Sint-Lukas die ook geselecteerd is voor het Filmfestival van Cannes : klik hier

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …