Jérémie Renier vervangt Matthias Schoenaerts

Het was een nachtmerrie voor regisseur Pieter Van Hees en producer Eurydice Gysel, toen Matthias Schoenaerts zich enkele maanden geleden tijdelijk terugtrok uit ‘Waste Land’, het project dat de nieuwe film moest worden van Pieter Van Hees, de regisseur van ‘Linkeroever’ en ‘Dirty Mind’.  Hij zou de film nog wel doen, maar dan in het voorjaar.  Maar intussen is al zijn tijd gereserveerd voor Amerikaanse en Britse projecten en zag het ernaar uit dat Pieter Van Hees zijn ‘Waste Land’ op de vuilnisbelt mocht gaan dumpen.  Niemand met zo’n uitstraling zou in staat zijn om die tweetalige rol voor zijn rekening te nemen. Maar zie, het enige mogelijke alternatief heeft zich aangeboden : Jérémie Renier, wereldberoemd als ‘Cloclo’ en fetisjacteur van de gebroeders Dardenne, zal nu de hoofdrol voor zijn rekening nemen.

 

Pieter Van Hees zat met de handen in het haar toen Matthias Schoenaerts hem kort voor de start van de opnamen liet weten dat hij ‘Waste Land’ om persoonlijke redenen diende uit te stellen.

Renier in L’Elefante Blanco

En doordat Matthias Schoenaerts afhaakte, kwam heel het project op losse schroeven te staan.  Tientallen mensen die een periode van enkele maanden hadden gereserveerd voor de opnamen van die nieuwe film, zaten opeens zonder werk.  Schoenaerts had een contract voor de film en eigenlijk hadden Van Hees en Gysel hem wettelijk kunnen dwingen de rol te aanvaarden of schadevergoeding te betalen, maar zover is het gelukkig niet gekomen. Want ze hebben een meer dan aanvaardbaar alternatief.

De film van Van Hees is nogal donker en zwaar van thema en er was een naam nodig om het gegeven bij het grote publiek verkocht te krijgen.  Matthias Schoenaerts is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een publiekstrekker en een internationale ster.  Een man van een kaliber dat we hier niet kennen. Toch niet in Vlaanderen. Maar zie, Wallonië heeft een alternatief.

Renier in L'Enfant

Jérémie Renier is eerstdaags te zien in ‘Elefanto Blanco’, een film van de Argentijn Pablo Trapero.  Een prent waarin hij Spaans en Frans spreekt.  Maar binnen een week of twee staat hij opnieuw voor een serieus taalexamen. Dan speelt hij dus een Brusselse flik in de film van Pieter Van Hees. En dan moet hij ook Nederlands spreken.  Zoals Matthias Schoenaerts ook Frans zou spreken. Dat Schoenaerts meer dan vlot tweetalig is, dat wisten we al.  Dat Renier helemaal niet zo vlot Nederlands praat, dat weten we ook. Er zal dus heel wat werk aan te pas komen.

Van Hees had het met ons eerder over de optie om met Renier te praten en zei toen dat hij in dat geval de bijrollen ook zou omdraaien.  Zoals Schoenaerts aanvankelijk een tegenspeler zou gehad hebben (Bouli Lanners en in tweede instantie Jonathan Zaccai) die Franstalig zou zijn, zou het dus kunnen dat de tegenspeler van Renier een Vlaming wordt. En of Natali Broods, die nu furore maakt in ‘Met Man en Macht’ zoals oorspronkelijk voorzien ook nu de tegenspeelster wordt van Renier valt nog af te wachten.

Zie ook :

Matthias Schoenaerts laat opnamen uitstellen

Wie wordt het zoontje van Matthias en Natali?

Matthias Schoenaerts over ‘Waste Land’

Pieter Van Hees draait nieuwe film met Matthias Schoenaerts

Check Also

Vacature bij JEF!

JEF vzw is op zoek naar een communicatie- en projectmedewerker. Ben je een communicatieve duizendpoot? …