Jan Verheyen wint prijs voor Beste Regie met ‘Het Vonnis’ op het Filmfestival van Montréal

 

Op de slotavond van het 37e Wereldfilmfestival van Montréal heeft de internationale Jury de prijs voor Beste Regie toegekend aan Jan Verheyen voor ‘Het Vonnis’ (‘The Verdict’).  De film werd er getoond in de Officiële Competitie.  Regisseur Jan Verheyen reisde gisteren in allerijl terug naar Montréal om aanwezig te zijn op de prijsuitreiking, op verzoek van de Festivalorganisatie.

 

Jan Verheyen vanuit Montréal : “De erkenning van de internationale jury met de Prijs voor Beste Regie en de lovende commentaren in de vakpers doen natuurlijk geweldig veel deugd. Het is de kers op de taart nadat “Het Vonnis” hier vorige week werd voorgesteld in Wereldpremière en onmiddellijk werd omarmd door het Canadese publiek.  Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik wil werken voor een groot publiek, zonder compromissen aan te gaan op het vlak van inhoud of kwaliteit. Het is erg fijn om vast te stellen dat zowel de Canadese filmliefhebbers als de professionele vakjury en de pers ‘Het Vonnis’ zo nadrukkelijk hebben gewaardeerd. Ik kan niet wachten om de film aan het Vlaamse publiek te laten zien en ik ben erg benieuwd naar de verdere nationale en internationale respons op ‘The Verdict’ !”

Producent Peter Bouckaert : “De reacties van het talrijk aanwezige publiek op het Filmfestival van Montréal waren reeds overweldigend maar de erkenning van de internationale jury voor het regietalent van Jan Verheyen is fantastisch. Jan filmde reeds een zeer indrukwekkend oeuvre samen en bewees al meermaals dat kwaliteit en breed publieksbereik geen contradictie vormen. In “Het Vonnis” komen Jan’s jarenlange ervaring, zijn talent en zijn maatschappelijk engagement samen tot wat ongetwijfeld zijn meest persoonlijke film tot op heden is. De erkenning van zowel het publiek als de internationale pers en jury zijn een gedroomde aftrap voor “Het Vonnis”.”

 

‘Het Vonnis’, de rechtbankthriller met Koen De Bouw, Johan Leysen, Jappe Claes en Veerle Baetens, werd op het festival een eerste keer getoond op 23 augustus.  Na afloop werd de film onthaald op een staande ovatie en lovende reacties :

 

– het toonaangevende Variety schreef : “Jan Verheyen’s legal drama is a talky courtroom affair, but a compelling and accomplished one.”

 

– en ook ScreenDaily was vol lof over de film en de regisseur:  “Verheyen shoots with skill and precision, making great use of the widescreen format and keeping The Verdict moody and atmospheric, favouring an edgy colour palette.”

 

– of nog door West End Times : “The Verdict is a real jewel in all aspects: cinematically, dramatically, and as a compelling narration.”

Maandagochtend werd in Montréal een extra visie georganiseerd voor een alweer volle zaal.

 

‘Het Vonnis’ vertelt het verhaal van Luc Segers (Koen De Bouw).  Als door een procedurefout de moordenaar van zijn vrouw vrijkomt, slaan de stoppen bij hem door. Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

 

De film, waarvoor Verheyen ook zelf het scenario schreef, handelt dan ook over recht en rechtvaardigheid, over moraal en ethiek.

 

‘Het Vonnis’ is vanaf 9 oktober bij ons te zien.  Distributeur is Kinepolis Film Distribution (KFD).  Koen De Bouw (‘Loft’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K.’), Veerle Baetens (‘Code 37’, ‘The Broken Circle Breakdown’), Johan Leysen (‘The American’, ‘The Spiral’, ‘Jeune et Jolie’) en Jappe Claes (‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K.’) vertolken de hoofdrollen. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen weggelegd voor o.a. Joke Devynck (‘Het Goddelijke Monster’), Jo De Meyere (‘Salamander’), Chris Lomme (‘Happy Together’), Hendrik Aerts (‘Goltzius and the Pelican Company’) en Viviane De Muynck (‘Tot Altijd’, ‘Een Ander Zijn Geluk’).

 

‘Het Vonnis’ is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks.  De fotografie is van Frank Van den Eeden, terwijl Steve Willaert voor de originele muziek tekende. Philip Ravoet is verantwoordelijk voor de montage.  De film kwam tot stand met steun van o.a. het VAF/Filmfonds, Bruxellimages, VTM, Telenet en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.

 

 

 

 

 

De Internationale Jury van het 37e Wereldfilmfestival bestond uit de Tsjechische regisseur Jiri Menzel, Michael Kutza, stichter en artistiek directeur van het Chicago International Film Festival, de Spaanse regisseur-scenarist-producent Pedro Olea, de Chinese auteur en filmmaker Dai Sijie en de Canadese actrice Caroline Dhavermas.

Het Wereldfilmfestival van Montréal is het enige competitieve festival in Noord-Amerika dat door de Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films (FIAPF) erkend is. Naast Berlijn, Cannes en Venetië staat Montréal ook in de lijst van in totaal 14 internationale competitieve A-festivals (Competitive Feature Film Festivals). Internationaal wordt het Wereldfilmfestival beschouwd als een belangrijk lanceerplatform omdat twee culturen, de Europese en de Amerikaanse, er elkaar ontmoeten.

Zie ook :

Peter Bouckaert had ‘Het Vonnis’ wel willen tonen op het Filmfestival van Oostende

Jan Verheyen met ‘Het Vonnis’ naar Montréal

De trailer van ‘Het Vonnis’

De affiche van ‘Het Vonnis’ is klaar

Koen De Bouw en Veerle Baetens over de film in het Cinevox journaal

Jan Verheyen en Johan Leysen over de film in het Cinevox journaal

Wat heeft Kevin Janssens Jan Verheyen misdaan?

Jan Verheyen over 2013

 

 

 

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …