Jan Verheyen over 2013

Niemand in Vlaanderen heeft de laatste jaren meer films gemaakt dan Jan Verheyen.  En toch is er ook niemand die nog zoveel heeft gedaan naast het filmmaken.  We sommen zijn vele nevenactiviteiten niet op.  Jan beantwoordde onze nieuwjaarsvraagjes.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Op 12 februari begin ik aan mijn film ‘Het Vonnis’, een actueel rechtbankdrama met een mooie ensemble cast – die we begin januari bekend zullen maken. De film komt dan uit op 9 oktober en dan ben ik alweer bezig met seizoen 5 van ‘Vermist’. Da’s weliswaar geen film, maar lijkt alvast meer op een film dan de meeste flms.

2. Welke zijn de Belgische (en eventueel internationale) films waar u naar uitkijkt?

Ik kijk sowieso uit naar alle Vlaamse films die de ambitie hebben een publiek te bereiken en ik ben met name benieuwd naar twee komedies, daar zijn er namelijk veel te weinig van : ‘Frits & Franky’ (Marc Punt) en ‘Los Flamencos’ (Daniël Lambo). Er is uiteraard ook de nieuwe film van Stijn Coninx (‘Marina’) en wat televisiefictie betreft ben ik erg nieuwsgierig naar de Woestijnvis-reeks  ‘Met man en macht’ en de één-politieserie ‘Salamander’ van Frank Van Mechelen, een gedreven, supercompetent regisseur met een puntgaaf palmares  (‘Groenten uit Balen’, ‘De indringer’, ‘De hel van Tanger’).

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Acteur Matteo Simoni zou met ‘Marina’ definitief moeten doorbreken, denk en hoop ik, en er staat alweer een nieuwe generatie jong regisseurstalent te trappelen om een plaats te veroveren in een steeds drukker wordende markt. Good luck to them.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Het is een beetje een open deur intrappen maar nog nooit eerder stond Vlaams talent zo dicht bij een échte internationale doorbraak als Matthias Schoenaerts, Michaël Roskam, Erik Van Looy en Felix Van Groeningen. En met ‘échte’ bedoel ik : échte grote internationale films kunnen maken die worden vertoond in échte bioscopen voor een écht publiek, niet het gebruikelijke marginale gedoe in het parallelle universum van festivals.

Zie ook :

‘Het Vonnis wordt de nieuwe film van Jan Verheyen’

Jan Verheyen over ‘Het Vonnis’

Wie zit er in ‘Het Vonnis’?

 

 

Keer terug naar de lijst

Check Also

Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen …