IKL – Jasmine Elsen over ‘Kastaars’

Jasmine Elsen heeft duidelijk meer ambitie dan wat boeiende bewegende beelden te tonen. Ze wil ons ook aan het denken zetten.  Dat is het minste wat we kunnen afleiden uit haar antwoorden op onze vragen naar aanleiding van de selectie haar ‘Kastaars’ voor het IKL.  Bedankt voor je antwoorden, Jasmine.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?
Met het basisidee liep ik al enkele jaren rond. Mensen sluiten hun ogen, willen vaak niet ‘zien’ wat ze onaangenaam vinden en proberen dus zo veel mogelijk in hun eigen wereld te leven. Jezelf afschermen is iets heel menselijk. Dit afweermechanisme zie je vaak terugkomen, bijvoorbeeld in extreme gevallen bij de Duitsers in WO II die zich achteraf de vraag stelden of ze niet konden weten wat er met joden, homoseksuelen, Roma’s, gehandicapten en anderen gebeurde en de meeste wereldleiders die vandaag de dag nog steeds hun ogen sluiten voor de Palestijnse onderdrukking door Israël.

 

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Stel dat je raam je zicht is, zou je dan willen dat het gepoetst is of zou je het bedekken? Heb je wel een keuze? Verscholen in onze eigen wereld, onze eigen illusies over daarbuiten. ‘Kastaars’ gaat over zien en gezien worden.
3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

De techniek die ik heb gebruikt is een combinatie van tekenanimatie op papier en stop-motion, met materialen als zwart garen voor de baard, bruine wol voor de rook,..  Ik heb een vrij lange tijd geëxperimenteerd om deze combinatie te laten werken. Langs de andere kant heb ik wel geprobeerd om alles heel simpel te houden : eenvoudige achtergronden en niet gecompliceerde camerastandpunten.

 

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Vorig jaar in september heb ik meegedaan aan een pitch-wedstrijd op het Oostende filmfestival, zo ben ik gesponsord geweest door Artes Sabam.

 

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?
Animatiefilm is inderdaad heel arbeidsintensief, ik heb het achteraf nageteld en ik heb een stapel van 24cm A3 papier en 16 zwarte stiftjes opgebruikt voor een film van nog geen 6 minuten..De beelden heb ik alleen gemaakt, maar voor het geluid had ik een zeer bekwame sounddesigner, Vahe Grigorjan, en de prachtige Setar muziek komt van Ehsan Yadollahi.
En natuurlijk had ik ook heel veel steun van mijn vrienden, familie, klasgenoten en docenten van het Ritcs.

6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

De weinige stemgeluiden die voorkomen in de film komen van men sounddesigner zelf. Hij heeft ook zowel de man als de vrouw die seksgeluiden maken zelf ingesproken.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Ik ben natuurlijk heel vereerd, zelf woon ik in Leuven en ga dus elk jaar naar het Leuven Kortfilmfestival. Met trots kan ik nu ook zeggen dat ‘Kastaars’ hier in première gaat.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Neen

9) Waarom moeten mensen uw film zien?
In een animatiefilm kan je een hele nieuwe wereld creëren, elk detail wordt zorgvuldig gekozen. En dat is in ‘Kastaars’ niet anders. De combinatie van twee verschillende technieken is ook speciaal aan deze kortfilm. Verder is de film ook best ontspannend met grappige personages. Toen ik de film met een try-out aan familie en vrienden liet zien, werd er heel wat gelachen.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?
Ik zou natuurlijk graag willen dat ‘Kastaars’ op zoveel mogelijk festivals wordt vertoond. Op dit moment heb ik het al opgestuurd naar redelijk wat festivals, nu afwachten of er interesse voor is.

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Ik zou graag blijven kortfilms maken, en wie weet ooit, over vele jaren, ook een langere film. Animatiefilm is een combinatie van alles wat ik tof vind : verhalen schrijven, personages ontwerpen, tekenen, beweging observeren en zelf creëren en daarna reizen naar festivals waar je film vertoond wordt en zien hoe mensen erop reageren op. Niet dat een kortfilm maken één groot feest is, er zijn altijd moeilijke momenten waar je door moet, maar dat neemt niet weg dat ik dit het liefst heel mijn leven wil blijven doen.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? Kan je ons ook een link van een trailer sturen?

Teaser van Kastaars: https://vimeo.com/182431650

 

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …