Hoe zou het nog met Wannes Destoop zijn?

Goed zou het nog met Wannes Destoop zijn.

Wannes reist naar Leeds

 

Het project waarmee hij met onderscheiding afstudeerde aan het KASK, ‘Badpakje 46’, werd voor hem een sprookje.  De kortfilm over het kleine meisje met het maatje meer leverde hem in 2011 op het Filmfestival van Cannes de prijs van de jury op. Een bekroning die zo prestigieus is dat ze nu nog blijft zinderen.   Want hij mag dan wel voortdurend op filmsets staan, weinigen van de mensen met wie hij daar staat worden bijvoorbeeld uitgenodigd om deel uit te maken van de jury van de kortfilmsectie van het Filmfestival van Leeds.  En Wannes dus wel.

We willen geen fouten maken. De juiste benaming van die competitie is de Louis Le Prince Short Film Competition.  Meer dan 30 internationale kortfilms dingen er naar de hoofdprijs die meteen ook een nominatie oplevert voor de longlist van de Oscars voor de Beste Kortfilm.  Op die lijst staan onder meer al de Vlaamse films ‘Dood van een Schaduw’,Oh Willy…’ en ‘Rotkop’.

Wannes Destoop heeft zijn film de voorbije maanden naar meer dan 40 festivals zien reizen. Af en toe mocht hij mee, maar meestal was hij druk bezig met de figuratie-regie bij diverse projecten als ‘Clan’, ‘Deadline14.10’, ‘Zuidflank’ en andere.  ‘Erg fijn om te doen,’ zegt hij zelf, ‘want je leert heel veel bij en het geeft me veel inspiratie om andere mensen met hart en ziel aan een project te zien werken.’ Niet dat hij alleen toekijkt hoe anderen werken.  ‘Ik heb ook enkele reclamespotjes geregisseerd en ook de laatste videoclip van School is Cool (‘The Underside’), nu geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. Het was mijn opzet om ook achter mijn schrijftafel te zitten, maar dat was door tijdsgebrek niet zo evident. De komende maanden is het rustiger en kan ik me volop concentreren op mijn volgende kortfilm en wil ook graag mijn idee voor een televisiereeks verder uitwerken,’ zo zegt hij nog.

Geen slecht idee, maar dan zal hij niet hele dagen in jury’s mogen gaan zetelen.  Hoewel, zo’n kans kan je niet afslaan.  En met de Vlaamse aanwezigheid daar op dat festival, is het niet slecht om een mannetje van bij ons in de jury te hebben. Hoewel, te veel sympathie zou de kansen van de Vlaamse geselecteerden kunnen fnuiken. ‘Het Bijzondere Leven van Rocky Devlaeminck’ zit in de gewone kortfilmcompetitie, terwijl ‘Nuru’ en ‘Oh Willy’ meedingen naar de World Animation Award.

Wannes Destoop vertoeft in Leeds van 11 tot 15 november. Op die dagen kunt u hem beter mailen dan bellen, anders zou zijn telefoonrekening wel eens hoog kunnen oplopen.

Zie ook :

Wannes wint in Cannes

Interview over ‘Badpakje 46’

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …