‘Het Vonnis’ neemt wervelende start

‘Het Vonnis’, de twaalfde langspeelfilm van Jan Verheyen start bijzonder sterk in de bioscopen.  Na het openingsweekend staat de teller op net geen 50.000 bezoekers. Tel daarbij de avant-premières en speciale evenementen, en de film is tot nu toe door 88.000. mensen bekeken.

Ondanks de concurrentie van onze Rode Duivels afgelopen vrijdag (met de helft minder bioscoopbezoekers dan op een “normale” vrijdag), lost ‘Het Vonnis’ de hooggespannen verwachtingen in.  Van woensdag tot en met zondag gingen 49.175 mensen de film zien.  Dit aantal houdt geen rekening met de talrijke lokale avant-premières en Ladies at the Movies voorstellingen.  Indien we die aantallen meerekenen, komen we uit op net geen 88.000 bezoekers.

Overal in Vlaanderen op 1

In alle Vlaamse bioscopen staat het rechtbankdrama dan ook met ruime voorsprong op een nummer 1 positie.  Ook in Kinepolis Brussel staat ‘Het Vonnis’ afgetekend in pole position wat redelijk uitzonderlijk is voor een Vlaamse film.

Ter vergelijking de openingscijfers (aantal bezoekers van woensdag tot en met zondag) van andere Vlaamse films die in dezelfde oktober-week gestart zijn :

‘De Zaak Alzheimer’ (15/10/2003) : 49.399 bezoekers

‘De Helaasheid der Dingen’ (07/10/2009) : 39.281 bezoekers

‘The Broken Circle Breakdown’ (10/10/2012) : 26.850 bezoekers

 

‘Loft’ en ‘Zot van A.’ scoorden nog sterker, maar startten later in oktober (tijdens een vakantieweek / Herfstvakantie).

 In 37 zalen

‘Het Vonnis’ staat op 37 prints in heel Vlaanderen en Brussel geprogrammeerd en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).  De film won in september de Prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Montréal.  Jappe Claes is woensdag in Chicago alwaar ‘Het Vonnis’ in officiële competitie zit op het Chicago International Film Festival (10-24 oktober).

 

‘Het Vonnis’ vertelt het verhaal van Luc Segers (Koen De Bouw).  Als door een procedurefout de moordenaar van zijn vrouw vrijkomt, slaan de stoppen bij hem door.  Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Naast Koen De Bouw zijn ook rollen weggelegd voor onder andere Veerle Baetens (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Code 37’), Johan Leysen (‘The Spiral’, ‘Jeune et Jolie’) en Jappe Claes (‘Dossier K.’, ‘Daens’).

 

‘Het Vonnis’ is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks (‘Marina’, ‘Tot Altijd’) naar een scenario geschreven door Jan Verheyen.  De fotografie was in handen van Frank Van den Eeden, Philippe Ravoet stond in voor de montage.  Steve Willaert componeerde de soundtrack bij het verhaal.  ‘Het Vonnis’ draait sinds 9 oktober in de Belgische zalen, verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).  De film kon rekenen op steun van oa het VAF, Bruxellimages, VTM en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.

Zie ook :

–       Interview Johan Leysen

–       Koen De Bouw over ‘Het Vonnis’

–       Jan Verheyen over ‘Het Vonnis’

–       De trailer van ‘Het Vonnis’

–       ‘Het Vonnis’ nu ook op het Festival van Chicago

–       Jan Verheyen wint in Montréal

–       Peter Bouckaert over waarom ‘Het Vonnis’ niet in Oostende te zien was

–       Cinevox bioscoopjournaal 18

–       Cinevox bioscoopjournaal 16

–       Interview Jan Verheyen

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …