‘Het Varken van Madonna’ is fantastisch!

We hadden al wel wat vertrouwen in Frank Van Passel en ook Marc Didden heeft al iets bewezen.  Toen we vernamen dat ze na ‘De Smaak van de Keyser’ weer samen aan een project werkten, wisten we dat er iets moois in de lucht hing.  En het is eruit gekomen.  Nu Marc Didden zelf niet meer regisseert, lijken zijn scenario’s alsmaar beter te worden.  Voor alle duidelijkheid, beide heren hebben samen het script geschreven.  En om helemaal duidelijk te zijn : ja, Frank Van Passel is diezelfde die ook ‘Manneke Pis’ en ‘Villa des Roses’ regisseerde.  Maar de laatste jaren heeft hij vooral heel veel films geproduceerd.  Naast alle films van Hilde Van Mieghem en Pieter Van Hees, produceerde hij met zijn partners bij Caviar ook ‘My Queen Karo’, ‘De Laatste Zomer’, ‘Bo’ en ‘SM-Rechter’, om er maar enkele te noemen.  Maar het is al een tijdje geleden dat hij zelf nog een langspeelfilm regisseerde.  Wij vroegen hem onlangs eens hoe dat kwam.  En kijk wat hij antwoordde :

Frank Van Passel over regisseren

We willen maar zeggen : we hadden al een heel sterk vermoeden dat deze man weet waar hij mee bezig is.  En na de persvisie van vandaag (6 oktober 2011), kunnen we u alleen maar zeggen dat hij dit ijzersterke vermoeden meer dan bevestigt. Er zijn de komende maanden nog wel enkele Vlaamse films waar je moet naar uitkijken: ‘Code 37 – de film’ zal zeker een breed publiek kunnen bekoren en ‘Blue Bird’ is een vogel voor wie ze graag wat anders gebekt heeft. ‘The Invader’ is dan weer niet echt een Vlaamse film, want anderstalig, maar regisseur Nicolas Provost is Vlaams, zijn film is uitstekend en het resultaat wordt vast en zeker een sterk exportproduct.  Maar ‘Het Varken van Madonna’ is een specialleke.  Iets tussen ‘Delicatessen’, ‘Wij Heren van Zichem’ en wij ontwaarden er zelfs een scheutje Kusturica in.

Frank Van Passel noemt zijn film zelf ‘een wonderlijke fabel’, een modern sprookje met archetypische karakters en uitgesproken figuren die zo’n magische wereld bevolken en vanzelfsprekend met een beest erin : een varken. Jan Vancaillie heeft zich als DOP kunnen uitleven om die surrealistische wereld in beelden te gieten.  Het resultaat is prachtig.  Bij momenten zit je echt naar bewegende schilderijen te kijken.  Ook heel belangrijk is de muziek van Wim De Wilde, met wie Frank Van Passel ook al werkte ten tijde van ‘Terug naar Oosterdonk’.  Hij maakte er een echt sprookje van, zonder dat het te suikerachtig, klef of kitsch wordt.  Welk soort sprookje, dat vertelt u Marc Van Eeghem :

Marc Van Eeghem  over ‘Het Varken van Madonna’

Het plekje waar de fabel zich afspeelt is een piepklein gehuchtje van amper een speldenkop groot.  Die wereld heet Madonna, in de echte wereld een gehucht vlakbij Langemark.  Alleen heeft men niet daar gefilmd, maar in Houtem bij Veurne.  Heerlijk.  Het dorp kan zich aan stromen toeristen verwachten, zoals Bergues na ‘Bienvenue Chez Les Ch’tis’.  En er wordt dus ook West-Vlaams in gesproken.  Mooi West-Vlaams.  Wim Opbrouck, Marc Van Eeghem, Marijke Pinoy en Peter Bulckaen moeten niet veel moeite doen om West-Vlaams te klinken.  Al zijn de meesten van hen niet bepaald van de Westhoek.  Wij hadden eerder al een gesprek met Wim Opbrouck en met Marc Van Eeghem over het West-Vlaams dat ze in de film moeten spreken.

Wim Opbrouck over het West-Vlaams in de film

Marc Van Eeghem over het West-Vlaams in de film

Maar ook Wine Dierickx doet het in het West-Vlaams.  En zij doet dat zeer goed.  Haar pa zou uit de buurt van Roeselare komen, maar zelf is zij Oost-Vlaams.  Wel, dat is dan een vrouwelijk Matthiaske, wat ze hier neerzet.  Schitterende actrice trouwens.  Een durver, iemand die haar nek uitsteekt. Zien we graag.  Zij speelt Maria Gloria in de film.  Zonder al te veel te verklappen kunnen we wel zeggen dat zij één van de figuren is die voor de romantiek zorgt. Maar ze is lang niet alleen.  En neen, het moet ook niet allemaal van Kevin Janssens komen. Ook heel voortreffelijk.  En nee, niet in het West-Vlaams.  Hij speelt een verkoper die een robotvarken moet verkopen. Daarvoor belandt hij in de Westhoek. Alsof ze daar nog geen varkens genoeg hebben, zult u zeggen.  Het antwoord is neen. De rest moet u zelf zien. Het enige wat wij u nog kunnen tonen, is enkele trailers en nog een praatje met Frank Van Passel.  En wat u moet doen is de datum noteren in uw agenda : 9 november. Dan komt ie uit.  Het is nog eventjes popelen, maar weet dat uw geduld beloond zal worden.

Korte trailer

Lange trailer

Frank Van Passel

 

Zie ook nog :

reacties na de première in Madonna

gesprekken over de mooie film ‘Het Varken van Madonna’

 

 

Check Also

Matthias Schoenaerts wordt Johnny Hallyday!

Heet van de naald: Matthias Schoenaerts is gecast voor de hoofdrol in ‘Que je t’aime’, …