Hans Van Nuffel over 2013

Zijn kortfilms volstonden om de kenners ervan te verzekeren dat dit een man was die we in de gaten moesten houden.  Zijn langspeelfilm, ‘Adem’, bevestigde al die positieve vermoedens. Hans Van Nuffel is een regisseur die nu al zijn plek heeft in de Belgische top.  Waarmee we niet gezegd hebben dat alles wat hij maakt even geslaagd zal zijn, maar het zal wel altijd een film zijn waar we naar uitkijken.  En we keken dan ook ten zeerste uit naar zijn antwoorden op onze vragen.  Hier zijn ze.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Mijn nieuwe film voorbereiden. Het wordt een Internationaler project, gesproken in verschillende talen met een draaiperiode in minstens één Afrikaans land, dus dat is wel spannend.

2. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

De projecten van Raf Reyntjens & Roel Mondelaers & Wim Vandekeybus. De films van alle aanstormende talenten, al weet ik niet zo goed wie dat precies allemaal zijn (het zou best kunnen dat hun films pas in 2014 uitkomen bvb…)

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ik was dit jaar aangenaam verrast door ‘Clan’. Ik hoop dat Sarah Malin Gossin zich volgend jaar opnieuw een half jaar kan opsluiten om zoiets weer te kunnen draaien. Verder hoop ik dat een aantal acteurs zoals Gunther Lesage, Ruth Becquart, Gert Winckelmans & bvb ook de mensen van Abbatoir Fermé eindelijk eens wat vaker in films opduiken. Stef Aerts opnieuw in een hoofdrol zou ook fijn zijn.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Roel Mondelaers nationaal, Internationaal zijn uiteraard Michael Roskam en Matthias zeer goed bezig, maar ook bvb Nicolas Karaktsanis.

Wat ik belangrijk vind voor de aanstormende acteurs (en scenaristen/regisseurs) van vandaag is dat ze zich tijdens hun opleiding al moeten bezighouden met hun talen. Pas dan is een latere doorbraak in het buitenland mogelijk.

 

Terug naar de lijst van vooruitblikkende filmmensen

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …