Hans Herbots en het jaar van ‘De Behandeling’

Hij is de eerste die er moet staan in 2014, met zijn nieuwe langspeler ‘De Behandeling’, een film die heel veelbelovend oogt.  Hans Herbots heeft natuurlijk al wel wat bewezen, maar nog nooit verlangden we om een film van hem te zien als deze prent waarin Geert Van Rampelberg de hoofdrol speelt en waarvoor Carl Joos het script schreef, Frank Van den Eede de fotografie deed en waarvan het oorspronkelijke materiaal van de Britse thrillerauteur Mo Hayder komt.  En voeg daar dan de speciale behandeling van Herbots aan toe, en eigenlijk kan er nog weinig misgaan.  Maar Hans laat niets aan het toeval over.  Vandaar dat hij weinig tijd heeft om onder de levenden te komen en het een half mirakel mag heten dat hij de tijd vond om onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden.  We zijn hem daar dan ook uitzonderlijk dankbaar voor.

1) Er zijn in 2013 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste?

Ik heb veel Vlaamse films gezien dit jaar, en was geraakt door ‘Kid’ van Fien Troch. De emotie die van die jongen uitging, is toch wel even blijven hangen, mede door de fotografie van Frank Van den Eede. Maar het was een heel gevarieerd jaar. Het lef van ‘Crimi Clowns’ sprak mij ook aan, hoewel het cynisme van die film dan wat bitterder smaakte. Ik vond ‘Het Vonnis’ sterk. En in ‘Marina’ genoten van Matteo Simoni. Dit jaar ook heel veel kortfilms gezien, waaronder straf werk van Hans Vercauter, Raf Wathion,  Bulent Ozturk en Wouter Bouvijn.

2) Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ?

Vlaamse filmfiguur? Heel moeilijk. Er is niet één iemand die eruit springt. Het is net de wisselwerking tussen de mensen van het VAF, de producenten én de makers die maakt dat er de afgelopen jaren enorme stappen zijn gezet. Met resultaten die we de komende tijd pas écht gaan voelen.

3) Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik ga vooral bezig zijn met de release van ‘De Behandeling’. Het is een intense film geworden, een film waar ik trots op ben, en die we zo goed mogelijk gaan proberen neer te zetten eind januari. En dan met de ontwikkeling van enkele nieuwe projecten die dringend wat meer aandacht nodig hebben. De afgelopen maanden waren nogal heftig, wat betreft de afwerking van ‘De Behandeling’.

4) Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

Ik kijk uit naar de nieuwe McQueen, ’12 years a slave’. De nieuwe Spike Jonze, ‘Her’ ook. Naar de reeks Vlaamse films die op ons wordt losgelaten de komende maanden. Naar de oorlogsreeks van Jan Matthys, ‘In Vlaamse Velden’. En uiteraard ook naar ‘Animal Rescue’ van Michael.

5) Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

De lijst van ‘wie in de gaten te houden’ wordt stilaan te lang voor een opsomming. Acteurs, monteurs, regisseurs, DOP’s én ook beleidsmensen werken meer en meer buiten de grenzen. Straf is dat.

6) Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Geert Van Rampelberg.  Er is geen tegenhouden aan. Die is zò sterk in ‘De Behandeling’ Ik loop al maanden te zeggen dat hij zijn Duits én Engels moet bijspijkeren, gaat hij zijn volgende rol toch in het Spaans doen zeker!

 

Zie ook :

–       De trailer en de affiche van ‘De Behandeling’

–       Hans Herbots op de set van ‘De Behandeling’

TERUG NAAR DE LIJST

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …