Hans Van Acker en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Al jarenlang is Kinepolis Film Distribution de verdeler die de meeste Vlaamse films in de bioscopen brengt. Ook het afgelopen jaar was het niet anders. ‘Dode hoek’, ‘Helden boven alles’, ‘H.I.T. – De Romeo’s’, ‘Cargo’, ‘Le fidèle’, ‘Verborgen verlangen’, ‘Het tweede gelaat’ en ‘K3 : Love Cruise’, allemaal Vlaamse films die door KFD werden uitgebracht. Hans Van Acker staat intussen verschillende jaren aan het hoofd van het distributiehuis. Vooruitkijken is deel van zijn job. Zien wat gaat scoren en wat niet.  Of hij het tijdens de werkuren gedaan heeft of erna is niet onze zaak, maar hij heeft ook voor Cinevox even vooruitgekeken. Waarvoor dank. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

Ik hoop vooral dat 2018 opnieuw een succesvol jaar voor de Vlaamse film mag worden en dat we daar met KFD als distributeur ons steentje in kunnen bijdragen. Met films zoals oa. ‘Patser’, ‘Niet Schieten’ en ‘De Collega’s 2.0’ op onze line-up staat er ons alvast een geweldig boeiend jaar te wachten.

 

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

 

Uiteraard in eerste instantie de Vlaamse films die we met KFD zelf verdelen: naast eerder genoemde films (‘Patser’, ‘Niet Schieten’, ‘De Collega’s 2.0’) spreken we dan ook over de titels die zich meer op een familie- en kidspubliek richten, zoals de tweede ‘Buurtpolitie’ film, de belevenissen van de mysterieuze ‘Baba Yega’-figuren, het animatieproject ‘Rikkie De Ooievaar’ en nog enkele op stapel staande ‘untitled’ projecten, waarover later zeker nog meer nieuws zal volgen.

En verder ben ik, mede als wielerliefhebber, ook benieuwd naar ‘Coureur’ van Kenneth Mercken, die door de collega’s van Paradiso zal verdeeld worden.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Patser-producenten Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe (a team productions). Net zoals Adil en Billal een onafscheidelijk en complementair duo die dag én nacht in de weer zijn voor hun film.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Ik vermoed dat er wel enkele Patsers nationaal zouden kunnen doorbreken, denk maar aan Nora Gharib, Junes Lazaar, Said BoumazougheMatteo Simoni hoeft dan weer geen introductie meer in Vlaanderen, ik kijk uit naar zijn internationale doorbraak. En last but not least: dat Felix Van Groeningen de nieuwe ‘Beautiful Boy’ en dat Adil en Billal de nieuwe Bad Boys van Hollywood mogen worden!

 

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

De doorbraak van veel nieuw, jong en creatief talent.

 

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Stilstaan is achteruitgaan, dus durf veranderen en vernieuwen! En ik heb daarbij ook het volste vertrouwen in Erwin Provoost, de juiste man op de juiste plaats.

 

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Veerle Baetens.

 

Zie ook:

Anderen die ook al vooruitkeken

 

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …