Als er nu al jaren sprake is van een hausse in de Vlaamse film, dan zou die hausse een stuk minder hoog geweest zijn zonder deze dame. Want Gudrun Burie zorgt ervoor dat de Vlaamse film leeft. Jawel, dames en heren. Het is tegenwoordig geen sinecure om ervoor te zorgen dat een film in het nieuws komt. Vroeger, lang geleden, kort nadat de dieren nog konden spreken, was de release van een Vlaamse film groot nieuws. Maar nu zijn er zoveel films van bij ons dat het soms waanzinnig veel moeite kost om een beetje aandacht te sprokkelen voor lokale producties. Het werk van Burie en co. Ze was erbij toen Michaël Roskam genomineerd werd in Hollywood, ze staat altijd aan de zijde van Felix Van Groeningen en ook Erik Van Looy en Jan Verheyen willen geen film uitbrengen zonder dat zij er haar schouders er onder zet. Er zijn er weinigen die beter de in-en uit’s van onze filmwereld kennen. Dat merken de acteurs ook. En dus gingen die op de duur zelf aankloppen met de vraag of zij hen niet wou vertegenwoordigen. Intussen heeft ze enkele kleppers onder haar vleugels. Vandaar dat je haar ook heel vaak op grote buitenlandse festivals aantreft. Al is daar dan vaak weer in een andere hoedanigheid : samen met enkele Waalse collega’s treedt Burie daar ook op als internationale publicist onder de noemer ‘The PR Factory’. Een fabriekje dat intussen ook de PR van filmverdeler Belga voor zijn rekening neemt. Dat ze nog de tijd vond om onze vragen te beantwoorden, mag een mirakel heten. En toch deed ze het, haar kennende, weer heel plichtbewust. Waarvoor heel veel dank.
1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
2016 is geweldig gestart met een bezoek aan het Sundance Film Festival in Utah, waar ik samen met Felix, Tom, Stef en Charlotte was voor Belgica. Onvergetelijke ervaring! Ook met de release in België heb ik me bijzonder goed geamuseerd met o.a. de bijhorende Winterse versie van de Gentse Feesten. Ik vind dat nog altijd een hele sterke film van Felix, met schitterende acteursprestaties van o.a. Tom Vermeir maar door de té grote verwachtingen na ‘The Broken Circle’, vermoed ik dat publiek en pers de film anders gepercipieerd heeft. Helaas. Hele fijne samenwerking ook met Erik Van Looy en Hilde De Laere voor ‘De Premier’, intens maar deugddoend. Wederom een fijne samenwerking met het topteam van het Filmfestival van Oostende, dat stand houdt met 35.000 bezoekers en enkele internationale namen ondanks de verlaging van de subsidies.
Ik mocht ook een gastcollege geven aan de VUB waar ik een toffe stagiaire aan heb overgehouden en naar jaarlijkse traditie geef ik in november internationale PR & festivals op de EAVE Filmmarketing Seminar. Heel inspirerend om telkens weer ondergedompeld te worden in film en televisie met gelijkgestemden. Op internationaal niveau is het fijn om te merken dat onze inzet en hard werken op lange termijn beloond wordt, aangezien we met THE PR FACTORY zowel in Berlijn, als Cannes, Venetië toch een vaste waarde aan het worden zijn voor veel sales agents. The PR FACTORY verzorgt in België ondertussen ook de PR voor Belga Films.
Talentwise, kwam dit jaar ook Kevin Janssens bij BURIE & BURIE, naast Veerle Baetens, Tom Vermeir, Koen De Graeve, Charlotte Vandermeersch en Spencer Bogaert waardoor ik ondertussen zes mensen vertegenwoordig.. Ik hou van de persoonlijke lange termijn -samenwerking. Het is super om over projecten van gedachten te wisselen en ik ben heel blij met het respect dat ik daarvoor terugkrijg.
2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?
Verder nauw samenwerken met mijn lieve PR-collega Sarah Lauwers, Barbara Van Lombeek, Marie-France Dupagne en Anja Horckmans. Er staan best al wat zaken vast, zo begint mijn jaar met de tragikomische reeks ‘Amigo’s’ op vtm en met de release (17/01) van de docu ‘Grand travaux’ van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette die eerder ook ‘Rain’ maakten. Het is een indringend portret over enkele jongeren op het Brusselse Anneessens-Funck instituut. In februari volgt het langverwachte debuut van Nathalie Teirlinck, Le passé devant nous, waar we tot op heden al erg lovende reacties van kregen en eind februari volgt ‘Allemaal Familie’ , de romantische komedie van Dries Vos, een toppertje! Ook het Jeugdfilmfestival en Anima brengen in de krokusvakantie weer heel wat interessante films uit.
Verder in het jaar (nog geen releasedatum) volgt ook nog de nieuwe film van Michaël Roskam, ‘Le Fidèle’ met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopolous en is er een nieuwe samenwerking met Jan Verheyen rond ‘Het Tweede Gelaat’ en de reeks ‘Tabula Rasa’ op de vrt, allemaal projecten waar ik heel erg naar uit kijk .. Bij Belga Films is er eerst ‘La La Land’ en later ook de nieuwe Luc Besson, ‘Valerian’. Je zal me vermoedelijk wel op een of ander festival tegenkomen, Berlijn, Cannes of Venetië en natuurlijk ook Oostende.
Voor de talents die ik vertegenwoordig wordt het ook best een spannend jaar, er staan veel projecten op til, er is interesse in binnen-en buitenland.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Ik geloof natuurlijk heel erg sterk in de mensen die ik vertegenwoordig, in hun passie en hoe ze zich telkens weer smijten en zich tot in de puntjes voorbereiden, chapeau!
Maar daarnaast ben ik gewoon heel blij met de films en vooral de mensen waar ik mee gewerkt heb. Van Dirk Impens en Felix van Groeningen tot Erik Van Looy en Hilde De Laere of Bart Van Langendonck en Xavier Rombaut tot Lut Vandekeybus, tot…
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?
Ik hoop …. Hélène Devos, Lynn Van Royen, Boris Vanseveren, Lukas D’hondt, Nathalie Teirlinck, de acteurs uit ‘Home’, nl. Sepp Van Dun en Mistral Giudotti, Lenny Van Wesemael, Anke Blondé, …
5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?
Welke tendens baart je zorgen?
Dat er te veel films gemaakt worden die geen oprechte kans krijgen in de bioscoop omdat er geen verdeler achter zit.
De terreurangst die toch ook een invloed heeft op het bioscoopbezoek.
Het groeiende fictieve belang van social media waardoor perceptie en verpakking belangrijker wordt dan inhoud.
Het afschaffen van bepaalde subsidies waardoor sommige jonge creatievelingen niet kunnen doen, wat ze zouden moeten doen, nl. zichzelf ontwikkelen.
Dat een film zoals ‘De Buurtpolitie’, die met een minium aan middelen, blijkbaar 150.000 bezoekers lokt.
etc. 🙂
6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?
Geen vraag, maar een voornemen .. aan iedereen in de sector die hard werkt om mooie dingen te maken :doe zo voort, geloof in je zelf en maak ook tijd voor familie en vrienden in real time en niet online. Lekker corny, maar dat ga ik alvast doen !
Zie ook :