Gesprek met Gust Van den Berghe

Gust Van den Berghe heeft na ‘Waar de sterre bleef stille staan’ en ‘Blue Bird’ een derde ongewone langspeelfilm gemaakt.  Hij trok daarvoor naar Mexico, naar een uithoek waar mensen nog niet meedraaien in de alledaagse ratrace, en vertelde er het verhaal van ‘Lucifer’ van Vondel.  Zij het dat hij het boek niet gelezen had. We hadden het nooit gemerkt, had hij het niet zelf gezegd.  Want ook wij hebben het niet gelezen. En u wellicht evenmin.  We krijgen dus de versie van ‘Lucifer’ zoals Gust het verhaal ziet, afgaande op wat hij erover gehoord en gelezen heeft.  Dat het bij momenten allemaal redelijk komisch is, dat konden we met eigen ogen zien, toen we de Belgische première van de film meemaakten op het Filmfestival van Gent.  En dat er een religieuze ondertoon is, evenzeer.  Het is tenslotte het verhaal van een gevallen engel. En engelen vertoeven wel eens in religieuze sferen.  En dan is er nog de kwestie van de vorm van de film.  ‘Lucifer’ wordt dus in cirkelvorm geprojecteerd. Alles speelt zich af in een cirkel.  Het is een ronde film.  Speciaal om ons als kijker het gevoel te geven dat we opgeslorpt werden door het beeld, ontwikkelde Gust samen met zijn geliefde cameraman, Hans Bruch Jr., een speciale lens : de tondoscoop. Wat was daar de bedoeling van?  En hoe ging dat praktisch in zijn werk? We vroegen het aan de regisseur zelve. Klik op de items hieronder en Gust doet zijn zeg.

‘Lucifer’ is niet toevallig rond en eigenlijk niet zozeer op Vondel gebaseerd

-‘Lucifer’ is een religieuze komedie

Wat is een tondoscoop en hoe er mee te werken?

 

Gust Van den Berghe met Roel Van Bambost op de première in Gent

Gust Van den Berghe regisseur, scenario met Gabino Rodriguez, Maria Toral Acosta, Jeronimo Soto Bravo, Norma Pablo, Sergio Lazaro Cortéz
Op zijn ondergang van hemel naar de hel, komt Lucifer langs het aardse paradijs, een klein dorpje in Mexico, waar de oude Lupita en haar kleindochter Maria leven. Lupita’s broer Emanuel doet veinst zijn verlamming, zodat hij kan drinken en gokken terwijl de vrouwen de schapen hoeden. Lucifer ziet een kans Gods perfecte creatie alsnog te verwarren en speelt voor wonderbaarlijke genezer.

 

Zie ook :

trailer ‘Lucifer’

3 verschillende affiches

Patrick Duynslaegher over ‘Lucifer’

de ronde film van Van den Berghe zet de festivalwereld in vuur en vlam

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …