‘Gardenia : Before the Last Curtain Calls’

Had u dat stuk gezien van Alain Platel en Frank Van Laecke‘Gardenia’ heette het.  Het was zo’n onwaarschijnlijk succes dat de Gentse productie van Les Ballets C. De la B. Er zowat de halve wereld mee rondtoerde.  In totaal speelden ze het stuk 250 keer op bijna 100 verschillende locaties.  ‘Gardenia’ was een maand lang in Parijs te zien, de spelers stonden er iedere avond voor een zaal van 1000 man, en iedere avond liet Jean-Paul Gaultier rozen afleveren voor de cast.  Die cast bestond voor het grootste deel uit oude travestieten.  Zij beeldden samen in een voorstelling die vooral uit muziek en dans bestond een verhaal uit over hoe ze zichzelf pas echt vonden toen ze vrouw konden worden.  Hoe vrouwelijker ze werden, hoe jonger.  De Canadees Thomas Wallner was zo onder de indruk van wat die oude mannen deden, dat hij besloot een documentaire te maken over het stuk. Of liever, over de mannen die in het stuk werden opgevoerd.  Hij gaat dus achter de schermen kijken, achter de maskers die de heren opzetten.  Het resultaat is een schitterende en unieke documentaire, die net zoals het stuk dat ook al deed, de kijker laat meeleven met figuren met wie de meesten onder ons op het eerste gezicht weinig gemeenschappelijk hebben.

 

Ze doen allemaal hun verhaal.  Vanessa, de centrale figuur, die al jaren als een verrukkelijke dame door het leven gaat, en nu tegen de eenzaamheid vecht.  Ze leveren eigenlijk allemaal een gevecht.  Ook al hebben ze jaren geleden van hun mannelijkheid afgestapt om als vrouw door het leven te gaan.  Maar zielig zijn ze niet. Het zijn mooie mannen.  Hun twijfels, hun oprechtheid, hun menselijkheid maken hen mooi.  Wallner heeft er echt een mooie film van gemaakt. Of liever, Wallner en Küpper.  Hij liet zich inderdaad bijstaan door de Vlaamse documentairemaakster Eva Küpper.  En er kwam ook een Vlaamse coproducent aan te pas : Bart Van Langendonck. Die heeft bakken ervaring met documentaires.  Het resultaat is op alle vlak een meesterwerk. Inhoudelijk, omwille van het verhaal van de mannen.  Muzikaal, omwille van wat ‘Gardenia’ met muziek doet, en ook visueel. Gent is een sprookjesstad.  De fragmenten die we te zien krijgen van de voorstelling betoveren.  En we krijgen de mannen in heel verschillende settings te zien.  En ook al leveren ze allemaal dezelfde strijd, in hun onophoudelijke zoektocht naar hun identiteit, ze zijn allemaal heel verschillend.  Maar ze zijn vooral elk voor zich bijzonder aangrijpend.

KLIK HIER om de trailer te bekijken

‘Gardenia : Before The Last Curtain Calls’ draait op dinsdag 13 januari in tal van bioscopen in het kader van DocPoppies. Daarna gaat de documentaire op reis langs tal van bioscopen en culturele centra. Een aanrader.

foto’s Luk Monsaert

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …