‘Frits en Franky’ klaar voor de aanval

Films met grote thema’s, boodschappen en een moraal, het zijn de prenten die vaak ruime aandacht krijgen in de media. Maar als het van het publiek afhangt, dan moet een film voor de meeste bezoekers al die pretenties niet hebben. Simpel entertainment, dat is wat de meesten willen. Maar het is niet simpel om dat simpel entertainment te bieden.  Wie daar in de recente Vlaamse filmgeschiedenis beter dan wie ook in geslaagd zijn, zijn de heren Frits en Freddy, ofte Peter Van den Begin en Tom Van Dyck.  De avonturen van ‘Frits & Freddy’ lokten 2 jaar geleden meer dan 450.000. toeschouwers naar de bioscopen. Niet te verwonderen dat er een vervolg komt. De affiche, de teaser en de trailer zijn nu klaar.

Zoals eerder bekend geraakte, was Tom Van Dyck voor het vervolg niet meer beschikbaar.  Wouter Vandenhaute eiste hem op voor een serie op Vier.  Nu maar hopen voor Van Dyck dat hij beter gegokt heeft dan zijn collega’s bij Vier.  Het zou hem wel eens kunnen spijten dat hij er dit keer niet bij is.  Of hij gemist zal worden, is lang niet zeker. Want Sven De Ridder heeft zich recentelijk ontpopt tot de karakteracteur die velen niet in hem zagen.  De Ridder is overal en ook hier als Franky.

KLIK HIER VOOR DE TRAILER

Er was ook al een teaser.  Die willen we uiteraard ook niet onthouden.

KLIK HIER VOOR DE TEASER

Nog veranderingen in vergelijking met deel 1?  Ja, de regie was vorige keer in handen van Guy Goossens, jarenlang de vaste kompaan van Marc Punt.  Samen maakten ze onder meer de serie ‘Matroesjka’s’.   Vroeger had Punt ook al een min of meer gelijkaardige verhouding met Jan Verheyen.  Maar nu trekt hij het laken helemaal naar zich toe en regisseert hij ook zelf het verhaal dat hij geschreven heeft.  Niet dat hij niet weet hoe het moet. Hij regisseerde enkele afleveringen van ‘Matroesjka’s’ en was in een verder verleden ook al de regisseur van films als ‘She Good Fighter’ en ‘Dief’.

Nog een verschil met de vorige aflevering is dat er dit keer een pak meer Nederlanders in de film te zien zijn.  Marc Punt heeft ook deel 2 weer zelf gefinancierd — heeft na het geschil met het VAF bij het maken van deel 1 zelfs helemaal geen subsidie meer aangevraagd — en mikt dit keer blijkbaar deels op Nederland om uit de kosten te geraken.  Voor deel 1 had hij 350.000. toeschouwers nodig om break-even te geraken, en dit keer zal dat vermoedelijk niet anders zijn.  Geen simpele opgave en bijgevolg geen dom idee om over de grens te kijken.  Georgina Verbaan, Jack Wouterse en Peter Paul Muller moeten de Nederlanders kunnen bekoren.  Maar er is nog een pak Antwaaarps volk dat ook weet wat entertainment is : Axel Daeseleire, Manou Kersting en Reinhilde Decleir, om maar een paar voorbeelden te geven.

En nog in de buurt van Antwaaaarpen heb je ook mensen die muziek maken.  De soundtrack van ‘Frits en Freddy’ was van de Fin Tuomas Kantelinen, maar nu hij niet meer dagelijks in het orkest van ‘De Laatste Show’ moet staan, bleek Bert Embrechts de tijd te vinden om de muziek voor zijn rekening te nemen. Hij schreef trouwens in het verleden samen met Frank Deruytter ook al de muziek van ‘She Good Fighter’.

Ook de man achter de knopjes is niet meer dezelfde.  Alain Dessauvage was wellicht bezig met de montage van ‘Offline’ en ‘Brasserie Romantiek’ en ook nog eens ‘De Vijfhoek’ en dus werd Philippe Ravoet erbij gehaald.  Ook ver van een sukkel, want wie ‘Loft’, ‘Hasta La Vista’, ‘Swooni’ en ‘Tot Altijd’ op zijn palmares kan schrijven, die kan beelden knippen.  Ravoet was trouwens ook al de monteur van ‘Dief’, ‘She Good Fighter’ en ‘Matroesjka’s’.  Hij weet welk vlees hij met Punt in de kuip heeft.

De man achter de camera is dezelfde gebleven : Gerd Schelfhout.  Die man heeft bijzonder warme herinneringen aan de opnamen van ‘Frits en Freddy’. Hij leerde er zijn partner Erika Van Tielen kennen, die intussen de moeder is van zijn kind.  Jammer, maar voor Erika was er geen plaats in het vervolg.

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …