’Feel My Love’ volop in de race voor de publieksprijs op het Filmfestival van Rotterdam

We konden hier op Cinevox al eerder melden dat ‘Feel My Love’, de documentaire van Griet Teck, die geproduceerd is door Anna Van der Wee, geselecteerd is voor het zeer gerenommeerde Filmfestival van Rotterdam. Na twee vertoningen staat de documentaire waarin Griet Teck enkele mensen volgt die aan de ziekte van Alzheimer lijden in de top-3 in de stand voor de publieksprijs.  Na de eerste vertoning stond de film op de eerste plaats. Die plaats is nu voor ‘Nebraska’ van Alexander Payne, een film die genomineerd is voor zes Oscars.  De film van Caroline Strubbe is inmiddels ook te zien geweest in Rotterdam. ‘I’m the Same I’m an Other’ staat voorlopig op 124 in de stand voor de publieksprijs.

Met ouderdom komen gebreken; in vergrijzend Europa komt dementie steeds vaker voor. Observerende Vlaamse documentaire toont de ontroerende wijze waarop ouderen en verzorgers omgaan met het verdwijnende geheugen van de vooroorlogse generatie, en hoe muziek vaak het laatste uitdrukkingsmiddel is.

Naar schatting lijden er binnen de grenzen van de Europese Unie zo’n zes miljoen mensen aan een vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer.

 

Griet Teck

Het verdwijnende geheugen van de generatie die de Tweede Oorlog nog heeft meegemaakt, wordt ingetogen en liefdevol getoond door de jonge Vlaamse filmmaker en cameravrouw Griet Teck. Gedurende vier seizoenen volgde ze de dagelijkse bezigheden van Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa en Jean, begeleid en geholpen door verpleging, familie en anderen. De film ademt een ongebruikelijk heldere intimiteit, in zijn concentratie op de gezichten van de oude mensen die worstelen met het verlies van hun identiteit, mensen voor wie muziek vaak een laatste expressiemiddel is.

Het resultaat is een haast antropologische film over een heel zwaar onderwerp: het afscheid nemen van het leven en van wie je bent. Hier integer, onopdringerig, onbevooroordeeld en met breekbare levenskracht in beeld gebracht.

Griet Teck werd in 1982 geboren in Wilrijk en woont en werkt in Gent.  Ze is parttime assistente van fotograaf/kunstenaar Dirk Braeckman. De soundscape van haar film is het werk van Senjan Jansen, terwijl de muziek van Tuur Florizoone is. De film werd geproduceerd door Wild Heart Productions van Anna Van der Wee in co-productie met Canvas en vzw Huis Perrekes.  De film is gesubsidieerd door het VAF.

 

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …