Eva Cools en haar overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Zouden ze dan eindelijk een inhaalbeweging aan het maken zijn?  Je zou het haast gaan denken.  Jarenlang kampte Vlaanderen zoals ieder land of streek waar films geproduceerd worden met een zware ondervertegenwoordiging van vrouwelijke regisseurs.  Anderhalf jaar geleden mocht Lenny Van Wesemael het Filmfestival van Oostende openen, vorig jaar was aan de kassa de grootste verrassing van het jaar de debuutfilm van Cecilia Verheyden, momenteel loopt de bekroonde nieuwste film van Fien Troch in de bioscopen , binnenkort komt Nathalie Teirlinck aanzetten met haar eerste langspeler waarmee ze al het Festival van Oostende mocht afsluiten, kort daarna gevolgd door de nieuwste van Hilde Van Mieghem.  En het is ook ten zeerste uitkijken naar de eerste langspeler van Eva Cools, waarvan het script in oktober nog bekroond werd met de Visser-Neerlandia Prijs, een bekroning die de jongedame tijdens het Film Fest Gent uit handen van Sven Gatz, minister van cultuur, in ontvangst mocht nemen.  Diezelfde bekroonde Eva Cools beloonde ons dan weer met haar antwoorden op onze nieuwjaarsvragen.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
In 2016 heb ik voornamelijk aan de artistieke ontwikkeling van mijn langspeelfilm ‘Cleo’ gewerkt, wat in mijn geval betekent: schrijven, herschrijven en blijven schrijven. De samenwerking met verschillende binnen-en buitenlandse scriptdoctors was zeer verrijkend en ik ben dan ook blij dat het script zo goed als af is. Als filmmaker moet je veel geduld uitoefenen, dat geduld heb ik alvast onder de knie, nog nooit werkte ik zo lang aan een scenario.

©Jennifer Kesteleyn

 

Daarnaast heb ik verschillende reclamespots geregisseerd en mocht ik een videoclip maken voor Maurits Pauwels wat heel boeiend was omdat ik onder andere met de getalenteerde acteurs Jerry Killick, Cesar De Sutter en Gilles Vandecaveye-Pinoy kon werken. Een verhaal in verschillende tijdsperiodes verfilmen in een 3 minuten durende videoclip vind ik nog steeds een uitdaging. Fijne en bijzondere man ook die Maurits (niet te verwarren met Mauro).

uit de videoclip ‘Een Mooie Tijd’ van Maurits Pauwels

 

2016 was een mooi jaar voor de Belgische film, het is al een tijdje duidelijk dat onze films ook potten breken in het buitenland. Wat ooit nog honend verwoord werd als ‘het gebruikelijke marginale gedoe in het parallelle universum van festivals’ werd dit jaar alweer gecounterd door topfestivalselecties voor ‘Home’ en ‘King of the Belgians’ in Venetië, voor ‘Le Ciel Flamand’ in Toronto en San Sebastian, en voor ‘Belgica’ in Sundance. En het lijstje is nog veel langer…

Deze auteurfilms kennen ook succes buiten de landsgrenzen, ik vind het belangrijk dat zulke films met internationale uitstraling blijven gesubsidieerd worden los van het aantal kijkcijfers in het kleine Vlaanderen of België.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

In 2017 ga ik verder schrijven aan het scenario van een serie die ik sinds kort aan het ontwikkelen ben. Ik hoop dat ik eind dit jaar mag schrijven dat ik mijn langspeler aan het draaien ben, ik heb er heel veel goesting in om er samen met Lunanime in te vliegen!

 

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Fien Troch, Peter Monsaert, Jessica Woodworth en Peter Brosens om hun ijzersterke films (en scenario’s!)

Wim De Witte en Patrick Duynslaegher om hun sterke en inventieve programmatie voor Film Fest Gent.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Peter Ghesquière die een festivalparcours om u tegen te zeggen tegemoet zal gaan met zijn kortfilm ‘Downside up’, ik hoop dat zijn langspeler er gauw komt.

Nathalie Teirlinck die met haar ‘Le passé devant nous’ menige harten zal veroveren.

De regisseurs van Generation Y, you ain’t seen nothing yet.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Ga je in 2017 aan 3 scenario’s schrijven? Ja.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Als men de Vlaamse filmwereld iets verruimt naar de Vlaamse Cultuur.

Aan minister van cultuur Sven Gatz: Hoe relatief is 5 miljoen extra voor cultuur als er 9 miljard extra in wapens wordt geïnvesteerd? Houden jullie ook rekening met de indexering van de lonen van o.a. crewleden in de Vlaamse filmsector en dus het duurder worden van films in Vlaanderen?

Zie ook :

Anderen die onze vragen beantwoorden

Check Also

Matteo Simoni

‘Milano’ viert wereldpremière op Film Fest Gent 2024!

Op 15 oktober gaat ‘Milano’, het fictielangspeeldebuut van Christina Vandekerckhove, in wereldpremière tijdens Film Fest …